Закон і Бізнес


Підводні камені

Держслужбовці тимчасово прийматимуть подарунки без обмежень


.

02.05.2022 15:27
ДМИТРО ВОРОНЦОВ, адвокат ADER HABER
4987

В умовах воєнного стану, коли забезпечення захисників усім необхідним є першочерговим завданням, обмеження встановлені чинним антикорупційним законодавством України для посадовців, у тому числі на отримання подарунків, є нераціональним.


Тож парламентарі зареєстрували проект Закону № 7280 «Про внесення змін до Закону Україні «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану».

Документом пропонується:

1) скасувати обмеження на одержання подарунків держслужбовцями, що були ними використані виключно на потреби армії або у благодійних цілях (на користь осіб, постраждалих від збройної агресії Росії);

2) звільнити посадовців від обов’язку декларувати отримані та використані на потреби армії чи в благодійних цілях подарунки;

3) звільнити топ-посадовців від обов’язку повідомляти про суттєві зміни у майновому стані, у зв’язку з отриманням подарунка, що був використаний на потреби армії чи у благодійних цілях.

Та не слід поспішати аплодувати авторам законопроекту, адже за старою доброю законотворчою традицією  є певні застереження/підводні камені, на які слід звернути увагу.

Перше: мета – допомога грошима чи товарами армії або благодійна чи гуманітарна допомога особам, що постраждали від збройної агресії.

Друге: йдеться лише про часткове скасування обмежень, щодо подарунків для держслужбовців. Інакше кажучи, нікуди не поділися обмеження на одержання подарунків, у зв’язку із держслужбою або їх отримання від підлеглих (і так – навіть, за умови подальшого використання подарунків на потреби армії чи у благодійних цілях).

Так само, не можна приймати рішення в інтересах особи, від якої держслужбовець отримав подарунок, адже у протилежному випадку – конфлікт інтересів.

Третє: скасування обмежень на одержання подарунків посадовцями тимчасове і діє лише на час воєнного стану, а тому після перемоги над російськими загарбниками слід очікувати повернення до звичних обмежень на одержання подарунків, які діяли у мирний час.

Четверте: відсутність обов’язку декларувати одержані подарунки під час воєнного стану можлива лише за наявності у держслужбовця доказів використання одержаних подарунків на потреби армії чи як благодійні пожертви тощо.

Інакше кажучи, якщо ви одержали кошти та перерахували їх на спеціальний рахунок НБУ, створений для підтримки армії – збережіть платіжне доручення або якщо ви одержали як подарунок товари, що можуть бути використані як благодійна пожертва на користь осіб, постраждалих від збройної агресії – збережіть будь-які документи, пов’язані із отриманням та подальшою передачею таких товарів (специфікації, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні тощо).

Прийняття цього законопроекту дозволить держслужбовцям без ризику притягнення до відповідальності брати активнішу участь у допомозі нашій армії чи постраждалим.

Водночас держслужбовцям слід пам’ятати про те, що законопроект не скасовує обмеження на одержання подарунків повністю, зокрема одержання подарунків від підлеглих чи в умовах конфлікту інтересів залишається поза законом. 

Закон і Бізнес