Закон і Бізнес


При виїзді на авто за кордон знову потрібна «Зелена картка»


.

02.05.2022 09:47
3663

Громадянам України, які виїжджають за кордон на власному автомобілі, знову необхідно придбавати поліс міжнародного страхування «Зелена картка». Послаблення щодо цього, запроваджені на початку війни, вже не діють.


Національний банк України отримав від іноземних партнерів інформацію про те, що цей поліс вже вимагається під час перетину кордону з Польщею. Ця практика, очевидно, поширюватиметься і на кордонах з іншими країнами.

«За два місяці війни українські страховики разом із МТСБУ налагодили процес транспортування полісів до переміщених офісів страхових компаній та до кордону. Також вони відпрацювали оптимальні умови придбання та користування таким полісом», – прокоментувала директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Ольга Максимчук. 

Сьогодні укласти договір міжнародного страхування «Зелена картка» можна зі знижкою 50% в українських страховиків. Вартість полісу залежить від типу транспортного засобу, країни відвідування та терміну дії договору страхування. Поліси видаються на мінімальний строк – 15 днів, максимальний – не перевищує 1 рік. Ціна визначена МТСБУ і є однаковою для всіх страховиків..

Крім того, процес оформлення суттєво спрощено у зв'язку з воєнним станом. Так, запроваджено онлайн-оформлення через генерування відповідних pdf-файлів (електронний поліс). Країни-члени системи «Зелена картка» визнають українські електронні поліси, їх можна пред’являти з будь-якого гаджета в електронному вигляді. Втім в НБУ все одно рекомендують його роздруковувати.

Закон і Бізнес