Закон і Бізнес


ВКДКА проведе дистанційні засідання за новими правилами


.

19.04.2022 11:38
2384

Чергові засідання Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури відбудуться 29-30 квітня 2022 року дистанційно — в режимі відеоконференції.


Порядок денний, а також ключові правила, установлені рішенням РАУ від 25.03.2022 № 34, оприлюднили у прес-службі ВКДКА, передає «Закон і Бізнес».

Згідно із змінами, внесеними до Регламенту ВКДКА та Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, засідання Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури можуть проводитися дистанційно:  онлайн (в режимі реального часу при підключенні до Інтернету) за допомогою програм, відеоконференцзв'язку та інших засобів комунікації.

Як і раніше розгляд справи про дисциплінарну відповідальність адвоката проводиться гласно і відкрито. У разі наявності технічної можливості участь у дистанційному засіданні ВКДКА можуть взяти сторони за скаргами на такі рішення регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури:

1) про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності за вчинення дисциплінарного проступку і застосування до нього дисциплінарного стягнення або

2) про закриття дисциплінарної справи.

Учасники за цими категоріями скарг мають за два дні до початку засідання повідомити ВКДКА про своє бажання взяти участь та направити на електронну пошту ВКДКА документи, що підтверджують особу учасника (особу представника та документи, що підтверджують повноваження такого представника).

Такі документи повинні бути підписані за допомогою електронного цифрового підпису.

Водночас, розгляд окремих питань, як і раніше, відбувається на засіданні ВКДКА без участі сторін. Йдеться про чотири види документів:

- скарг на рішення КДКА регіону про порушення дисциплінарної справи;

- скарг на рішення КДКА про відмову в порушенні дисциплінарної справи;

- скарг на дії чи бездіяльність КДКА регіону;

- клопотання адвоката про вжиття заходів забезпечення розгляду скарги у ВКДКА.

У цих випадках тепер сторони можуть повідомлятися про розгляд їхніх скарг шляхом розміщення інформації на офіційному сайті ВКДКА.

Зміни торкнулися і листування ВКДКА. Тепер рішення, засвідчені головою ВКДКА можуть надсилатися електронною поштою

- на адресу електронної пошти особи, яка ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, зазначену у скарзі;

- на адресу електронної пошти адвоката, зазначену в Єдиному реєстрі адвокатів України;

- на офіційну адресу електронної пошти КДКА регіону.

Загальні строки виготовлення повного тексту рішення та направлення сторонам залишилися незмінними - 10 робочих днів з дня прийняття рішення.

Закон і Бізнес