Закон і Бізнес


ВР вирішить проблему непрацюючої ВРП законом


.

13.04.2022 13:28
5602

Вже найближчим часом «найбільш оптимальний варіант» розв’язання проблеми непрацюючої ВРП, узгоджений усіма зацікавленими сторонами, буде внесений на голосування у Верховній Раді України.


Про це під час наради із керівниками судової системи повідомив Голова ВС Всеволод Князєв, передає «Закон і Бізнес».

Він зауважив, що постала нагальна необхідність у виконанні таких важливих повноважень Вищої ради правосуддя, як надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою або арештом, прийняття рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів.

В.Князєв повідомив, що представники органів державної влади обговорюють кілька концепцій правового регулювання цієї ситуації. Планується, що найближчим часом найбільш оптимальний варіант, узгоджений усіма зацікавленими сторонами, буде внесений на голосування у Верховній Раді України.

Нагадаємо, нещодавно В.Князєв в інтерв’ю розповідав: аби передати низку повноважень непрацюючої Вищої ради правосуддя іншому органу, необхідно внести зміни до Конституції. Водночас, міняти Основний Закон в умовах воєнного стану неможливо. А згідно із ст. 131 Конституції Вища рада правосуддя:

1) вносить подання про призначення судді на посаду;

2) ухвалює рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності;

3) розглядає скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора;

4) ухвалює рішення про звільнення судді з посади;

5) надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою;

6) ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя;

7) вживає заходів щодо забезпечення незалежності суддів;

8) ухвалює рішення про переведення судді з одного суду до іншого;

9) здійснює інші повноваження, визначені цією Конституцією та законами України.

Отже, аби не порушувати Конституції (оскільки конституційні повноваження передавати іншому органу звичайним законом неможливо), можна припустити, що  якимось чином буде спрощено механізм формування самої Вищої ради правосуддя, аби «доукомплектовати» її склад до мінімально необхідного та запустити роботу.

Закон і Бізнес