Закон і Бізнес


Неконституційні – після війни: КС відтермінував зміни у ЦПК


.

08.04.2022 13:18
4217

Положення ЦПК, що унеможливлюють поновлення судом строку на подання особою, яка є стороною, третьою особою у справі, розглянутій третейським судом, заяви про скасування рішення третейського суду, є неконституційними.


Таке рішення 6 квітня ухвалив Конституційний Суд у справі за конституційною скаргою Поліни Марго щодо конституційності пункту 1 частини п’ятої, частини сьомої статті 454 Цивільного процесуального кодексу України.

КС зазначив, що гарантоване частиною першою статті 55 Конституції України право на судовий захист охоплює не лише право на звернення до суду, а й можливість його реалізації без обмежень чи перепон, зокрема гарантує особі право оскаржити в суді рішення третейського суду.

Здійснивши порівняльний аналіз юридичного регулювання питання порядку та строків звернення до суду із заявою про скасування рішення третейського суду в порядку цивільного судочинства, Конституційний Суд України дійшов висновку, що законодавець, ухваливши Закон України „Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів“ від 3 жовтня 2017 року № 2147–VIII, відповідно до якого Кодекс викладено в новій редакції, позбавив осіб, які є сторонами, третіми особами у справі, розглянутій третейським судом, гарантії розгляду судом питання про поновлення строку на подання до суду заяви про скасування рішення третейського суду у разі, якщо її подано після закінчення встановленого Кодексом строку.

У такий спосіб було знівельовано гарантію, визначену частиною другою статті 55 Конституції України, та позбавлено вказаних осіб можливості ефективної реалізації права на судовий захист.

Дійшовши таких висновків, КС визначив, що приписи Кодексу, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану, введеного Указом Президента від 24.02.2022 № 64/2022.

Верховна Рада України протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану має привести нормативне регулювання, установлене пунктом 1 частини п’ятої, частиною сьомою статті 454 Кодексу, у відповідність із Конституцією та цим Рішенням.

Закон і Бізнес