Закон і Бізнес


Нові ставки податку на доходи фізосіб запровадить ВР


.

08.04.2022 09:41
3180

Аби зберегти існуючі та створити нові робочі місця та збільшити при цьому податкові надходження до державного бюджету, Верховній Раді пропонують уточнити деякі особливості справляння податку на доходи фізичних осіб.


Проект Закону №7262 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збереження робочих місць в умовах воєнного стану» зареєстровано 7 квітня.

Автори ініціативи звертають увагу на значний ріст рівня неформального безробіття, а також відтік працездатного населення з України.

Відзначається, що набуло значного поширення явище оформлення найманим працівникам довгострокової неоплачуваної відпуски. Нагадаємо, згідно із положеннями ч. 3 ст. 12 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку. Додатковим стимулом для неформального звільнення, окрім скасування перевірок Держпраці на період воєнного стану, є значне навантаження на фонд оплати праці. Тож такі процеси, на думку авторів проекту, призведуть до повного дефіциту бюджету.

Проектом запропоновано до 31 грудня року, наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан встановити на доходи, що нараховуються (виплачуються, надаються) у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, ставку 9%.  А для новоствореного робочого місця визначити цю ставку на рівні 5%.

Закон і Бізнес