Закон і Бізнес


З реєстру корупціонерів приберуть захисників України


.

06.04.2022 18:39
4015

Для тих, хто потрапив до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, але сьогодні захищає Україну у складі Збройних сил, територіальної оборони та інших органів, з’явилася можливість позбутися корупційного «шлейфу».


Наказ НАЗК від 31.03.2022 №122/22 «Про внесення змін до Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані  з корупцією правопорушення», який 5 квітня зареєстрував Мін’юст, створює для цього правову підставу, передає «Закон і Бізнес».

Згідно із документом, однією із підстав для вилучення з Реєстру відомостей про особу, яка вчинила корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, є заява особи, яка з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану брала безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Участь може бути у складі Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Аби реалізувати таку можливість, разом із заявою про вилучення відомостей з Реєстру особа має надіслати до НАЗК:

- копію паспорта,

- копію військово-облікового документа (іншого документа, що посвідчує особу військовослужбовця та підтверджує її безпосередню участь з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України)

- згоду на обробку персональних даних.

Перевірку інформації щодо залучення особи здійснює Реєстратор шляхом надсилання протягом п’яти робочих днів з дня отримання заяви особи про вилучення відомостей з Реєстру запиту до відповідного органу. Такий запит розглядає відповідний орган протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту. У разі підтвердження інформації щодо залучення особи Реєстратор вилучає відомості з Реєстру протягом п’яти робочих днів з дня отримання підтвердження відповідного органу.

У разі якщо запитувану Реєстратором інформацію буде неможливо отримати у зв’язку з її перебуванням на тимчасово окупованих територіях України, заява особи розглядається після відновлення можливості отримати таку інформацію, про що письмово повідомляється ця особа.

Закон і Бізнес