Закон і Бізнес


Військові облігації як об’єкт інвестицій прокоментувала юрист


.

06.04.2022 13:58
4022

Одним із дієвих та ефективних способів залучення коштів на забезпечення проведення пріоритетних видатків держбюджету України в умовах воєнного стану є придбання військових облігацій.


Основні умови військових облігацій їх правовий статус оцінила партнер GOLAW Катерина Манойленко:

- Випуск військових облігацій, на жаль, не є унікальним випадком в історії України. Уряд України вже випускав військові облігації – у квітні 2014 року, з початком війни на сході України. Останнє рішення про емісію Кабінет Міністрів України прийняв 25 лютого 2022 року постановою № 156.

У 2014 році, Уряд здійснював внутрішнє запозичення на суму в 1 млрд грн. Цьогоріч, Міністерство фінансів України планує залучити інвестиції на суму в 400 млрд грн. 

Військові облігації за своїм правовим статусом є облігаціями внутрішньої державної позики (надалі – ОВДП). Продаж військових облігацій здійснюється на аукціоні, які відбуваються регулярно – як правило, щотижня.

Окремо варто відмітити, що залучені кошти зараховуватимуться безпосередньо до державного бюджету, а не на рахунки Збройних Сил України, як повідомляють деякі джерела.

Які ж умови пропонує Уряд?

Згідно з Постановою, вартість однієї облігації становить 1000 грн, а доходність – 11% річних. Є можливість придбати облігації на більш короткий термін (доходність буде 10% річних), та в іншій валюті – доларах США (прогнозований дохід – 3.7% річних).

Продовжують діяти і всі державні гарантії та преференції для ОВДП. Дохід від ОВДП не оподатковується, виплата доходу та погашення облігацій гарантуються державою. Банки та брокери скасовують більшість зборів та комісій для військових облігацій та мінімізують формальні процедури, щоб стимулювати інвесторів.

У цілому, військові облігації – це надійний з юридичної точки зору вид інвестицій у нинішній ситуації. Хоч 11% доходності може не покрити інфляційних втрат, військові облігації – це більше про допомогу державі, ніж про високоприбутковий заробіток.

Закон і Бізнес