Закон і Бізнес


«Бучанська різанина»: рекомендації з документування дали правозахисники


.

04.04.2022 12:43
2687

Російська армія під час захоплення населених пунктів Київської області та відступу вчиняла масштабні воєнні злочини проти мирного населення та злочини проти людяності. Тож кожен факт має бути належно задокументований і завершитись покаранням злочинців.


Із відповідною заявою щодо масових вбивств і страт цивільного населення російською армією у населених пунктах Київської області звернулася коаліція «Україна. П’ята ранку». Експерти організації надали рекомендації щодо дій, необхідних для належного розслідування найтяжчих злочинів.

Базуючись на міжнародному та національному досвіді, правозахисники закликали:

1. Забезпечити належні умови для збору та фіксації доказів, ефективного розслідування кожного злочину на національному рівні. Розслідування та збір доказів, ексгумація та ідентифікація тіл, встановлення причин та усіх обставин смерті має відбуватись на основі належних процедур.

2. Налагодити належну координацію дій всіх учасників, як тих, хто забезпечує звільнення територій, так і для тих, хто здійснює документування та розслідування, для збереження доказів, забезпечення умов для подальшого ефективного та повного розслідування міжнародних злочинів, захисту жертв.

3. Відразу після звільнення територій першочергово здійснити розмінування, із урахуванням потреб документування і розслідування. Відповідні фахівці мають розуміти ключові особливості подальших дій по розслідуванню і докладати максимальні зусилля щодо збереження предметів, що можуть представляти інтерес для слідства, у тому числі документувати використання заборонених видів зброї.

4. Після створення безпечних умов для слідчих дій – забезпечити ізоляцію територій, на яких вчинено злочини, від сторонніх осіб для належної роботи спеціалістів та збереження слідів й доказів до початку роботи слідчих. Враховуючи близькість російської армії, українські воєнізовані формування мають забезпечити безпекові умови роботи спеціалістів.

5. Забезпечити розширений склад слідчо-оперативних груп, надаючи координуючі функції представникам інституцій, які мають досвід у розслідуванні саме насильницьких злочинів (НПУ, СБУ, ДБР) з огляду на масштабність та різноплановість скоєних злочинів. У склад даних груп мають увійти як представники правоохоронних органів, так і широкий перелік спеціалістів, криміналістів, судмедекспертів, які відразу можуть розпочати дії з належного оформлення та фіксації доказів, проводити опитування свідків, забезпечувати збір фото та відео матеріалів місцевих жителів тощо.

6. Забезпечити належний розшук та ідентифікацію всіх тіл, за потреби їх ексгумацію, що має стати одним з ключових завдань слідчо-оперативних груп. В основу цієї роботи має бути покладено шанобливе ставлення до тіл загиблих. При нестачі судово-медичних експертів залучати, за погодженням із Міністерством охорони здоров’я, патологоанатомів та інших медиків, що можуть надати необхідну допомогу та експертизу.

7. Звернутися до країн-партнерів, міжнародних організацій та інституцій за допомогою щодо залучення спеціалістів з належним досвідом для ідентифікації тіл загиблих, отримання відповідного обладнання та інших ресурсів, потрібних для такої роботи;

8. В стислі строки розробити та внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України задля забезпечення ефективного розслідування міжнародних злочинів, вчинених на тимчасово захоплених російськими окупантами територіях українських населених пунктів, зокрема й після їх звільнення. Зокрема, потрібно скасувати обмеження строків досудових розслідувань за такою категорією злочинів, запровадити можливість “дистанційного розслідування” і онлайн-допитів свідків та потерпілих, зокрема тих, які покинули територію України чи залишаються на тимчасово окупованих територіях.

9. Негайно підписати закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (прийнятий на базі проекту №2689), який гармонізує українське кримінальне законодавство із міжнародним кримінальним та гуманітарним правом, прийнятий у парламенті у травні 2021 року.

Повний текст заяви можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес