Закон і Бізнес


ЗНО – 2022 пройде як спрощений тест – голова комітету ВР


.

02.04.2022 10:14
2623

В нинішньому законі про освіту є ціла стаття, яка присвячена зовнішньому незалежному оцінюванню і там дуже детально розписано про нього. Але той вигляд, в якому існує процедура проведення ЗНО в законі, неможливий в нинішніх умовах.


Як відбуватиметься ЗНО у 2022 році в інтерв’ю одному із ЗМІ розповів голова Комітету ВР з питань освіти і науки Сергій Бабак, передає "Закон і Бізнес".

Чиновник нагадав, що Рада прийняла закон про скасування державної підсумкової атестації та дала право Кабміну у 2022 році провести вступну кампанію за спеціальною процедурою без дотримання вимог Закону про вищу освіту, тому що в мінливих умовах Кабмін більш оперативно приймає рішення ніж ВР. «Ми передали право вирішувати це питання уряду, щоб не тягнути з процедурами в Раді» - зазначив голова профільного парламентського комітету.

«Отже, буде спеціальна процедура, а по суті спрощене ЗНО, тобто спрощений тест. Не буде окремих тестів по предметам, а буде єдиний інтегрований тест, який буде містити в собі декілька предметів, - пояснив С.Бабак. - Попередньо їх список уже опублікований на сайти МОНу, але є ймовірність зміни вагових коефіцієнтів в залежності від спеціальності».

Тест планується зробити як в онлайн, так і в офлайн форматі. Буде зроблено велика кількість варіантів тестів для того щоб протягом 10-15 днів діти могли складати цей тест. Діти зможуть приходити в центр тестування і складати цей іспит, а його частину навіть онлайн.

Зараз іде робота над проблемою верифікації. «Якщо, умовно, з 1 по 15 число іде процес, коли можна скласти іспит, а дитина не змогла це зробити в перший день через повітряну тривогу чи обстріли, то вона може зробити це в інший день. Кожного дня іспити будуть оновлюватися (змінюватися завдання) для того, щоб не було можливості недоброчесно скласти іспит», - розповів нардеп.