Закон і Бізнес


Як громадянам компенсуватимуть збитки від війни


.

01.04.2022 10:52
4174

Фізичним особам, їх спадкоємцям та юридичним особам, власність яких постраждала від агресії РФ, виплачуватимуть первинну та повну компенсацію за втрачене, пошкоджене чи зруйноване майно.


У Верховній Раді зареєстровано проект Закону від 31.03.2022 № 7237 «Про компенсацію за майно, втрачене, пошкоджене та знищене внаслідок збройної агресії Російської Федерації та справедливий розподіл репарацій».

За підрахунками Мінекономіки, за місяць війни Україна зазнала збитків на 564,9 млрд доларів, з яких 90,5 млрд - втрати цивільного населення, а 80 млрд - шкода, завдана підприємствам. Кожного дня ці суми лише зростають. 

Згідно із документом, первинна компенсація застосовуватиметься з метою захисту права власності, права на житло фізичних осіб, відновлення життєво важливих функцій та/або послуг, які надають юридичні особи, а також відновлення нормального життя в Україні. Право на первинну компенсацію буде забезпечуватися поступово та пропорційно залежно від матеріальних можливостей держави.

Повна компенсація буде застосовуватися з метою захисту права власності постраждалих осіб, забезпечення справедливого та адресного розподілу репарацій та/або інших стягнень з Російської Федерації. Право на повну компенсацію забезпечується за умови виплати репарацій та/або інших стягнень з Російської Федерації.

Законопроектом визначається порядок подання заяв на компенсацію через Портал Дія, порядок верифікації збитків (обстеження пошкодженого та знищеного майна, встановлення факту втрати майна у зв'язку з збройною агресією), порядок автоматичної оцінки завданих збитків, розмір та форму компенсації (зокрема граничний розмір первинної компенсації), порядок черговості виплати компенсацій.

Також передбачено створення Державного реєстру майна, знищеного, пошкодженого або втраченого внаслідок збройної агресії Російської Федерації для збору та обліку інформації про відповідне майно постраждалих осіб.

Окремо визначаються повноваження органів державної влади щодо збору, обліку та верифікації інформації щодо втраченого, пошкодженого та знищеного майна, а також виплат компенсації, правовий механізм компенсації завданої шкоди майну на тимчасово окупованій території, механізм забезпечення стягнення репарацій з Російської Федерації та їх адресного розподілу. 

Закон і Бізнес