Закон і Бізнес


Чим займається керівник держслужби у військовій адміністрації пояснили в НАДС


.

01.04.2022 09:35
4167

Законами наразі не передбачено особливостей чи іншого порядку здійснення повноважень керівника державної служби в структурному підрозділі місцевої держадміністрації зі статусом юридичної особи публічного права.


Національне агентство з питань державної служби та Міністерство розвитку громад та територій підготували та дали 31 березня спільне роз’яснення щодо повноважень керівника державної служби у військових адміністраціях та структурних підрозділах місцевих державних адміністрацій зі статусом юридичних осіб публічного права.

Текст документу наводить «Закон і Бізнес».

 

РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 31 березня 2022 р.

Національне агентство України з питань державної служби та Міністерство розвитку громад та територій України у зв’язку з введенням воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102, повідомляють.

Відповідно до частини четвертої статті 118 Конституції України голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 68/2022 у зв'язку з утворенням військових адміністрацій визначено, що обласні, Київська міська, районні державні адміністрації та голови цих адміністрацій набувають  статусу відповідних військових адміністрацій та начальників цих військових адміністрацій. Згідно з частиною другою статті 5 Закону України «Про державну службу» відносини, що виникають у зв’язку із вступом, проходженням та припиненням державної служби, регулюються цим Законом, якщо інше не передбачено законом.

Частиною першою статті 17 цього Закону визначено, що повноваження керівника державної служби у місцевих державних адміністраціях здійснює:

- керівник апарату – в апараті місцевої державної адміністрації та її структурних підрозділах (крім структурних підрозділів зі статусом юридичних осіб публічного права);

- керівник структурного підрозділу зі статусом юридичної особи публічного права – у такому підрозділі.

При цьому частиною четвертою статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» передбачено, що начальник призначає на посади та звільняє з посад посадових і службових осіб, інших працівників відповідної військової адміністрації.

Таким чином, з урахуванням вимог цієї статті спеціального закону та означеного положення статті 5 Закону виключні повноваження щодо призначення і звільнення працівників відповідної військової адміністрації належать її начальнику. Водночас інші повноваження, в тому числі присвоєння рангів, планування навчання персоналу, прийняття рішення про заохочення (у межах наданих повноважень) тощо, визначені статтею 17 Закону, належить здійснювати керівнику апарату.

Відповідно до частини четвертої статті 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» керівники структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій зі статусом юридичних осіб публічного права здійснюють визначені Законом України «Про державну службу» повноваження керівника державної служби у цих структурних підрозділах.

Отже, законами наразі не передбачено особливостей чи іншого порядку здійснення повноважень керівника державної служби в структурному підрозділі місцевої держадміністрації зі статусом юридичної особи публічного права, тому керівники таких підрозділів забезпечують виконання відповідних повноважень в повному обсязі.

Голова НАДС Наталія Алюшина

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов

Закон і Бізнес