Закон і Бізнес


Символіку агресії РФ прирівняють до фашистської


.

29.03.2022 14:08
2502

Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки підтримки військової агресії Російської Федерації проти України, в тому числі у вигляді сувенірної продукції, стане злочином.


Відповідну пропозицію містить проект Закону №7220 від 28.03.2022 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів щодо заборони використання символіки підтримки нападу Російської Федерації на Україну», передає «Закон і Бізнес».

Наразі відповідний склад злочину виписаний у статті 436-1 Кримінального кодексу стосовно комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Автори законодавчої ініціативи звертають увагу на те, що військова техніка окупанта на території України була позначена літерами “Z”, “V” та “O”. А з 3 березня акаунти російського міністерства оборони у соцмережах почали використовувати стилізації та графічні інтерпретації літер “Z” та “V” у комунікаціях щодо військової агресії Росії проти України Згодом символіка почала розповсюджуватися у пропагандистських матеріалах, мітингах та інших публічних заходах та продуктах на підтримку війни в Україні.

Визначається, що символіка підтримки військової агресії Російської Федерації проти України включає прапори, символи, зображення або іншу атрибутику, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи в яких зображується символіка, що розміщувалася на військовій техніці Російської Федерації під час військової агресії проти України.

Нагадаємо, сьогодні виготовлення та поширення радянської та фашистської символіки карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. Якщо такі дії були вчинені представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, то вони вже караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Закон і Бізнес