Закон і Бізнес


КДКА притягатимуть адвокатів до відповідальності дистанційно


.

25.03.2022 18:19
3399

На час воєнного положення дисциплінарні палати кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури регіонів та ВКДКА проводитимуть засідання, пов’язані із притягненням адвокатів до дисциплінарної відповідальності, дистанційно із застосуванням засобів відеоконференцзв’язку.


Відповідні зміни ухвалила сьогодні Рада адвокатів України, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу ВКДКА.

Йдеться про внесення змін до:

- Регламенту кваліфікаційно-дисциплінарної комісії регіону;

- Регламенту ВКДКА;

- Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність.

Повідомляється, що запровадження дистанційної роботи охоплює три напрями організації дисциплінарної процедури:

1) надання можливості дисциплінарним палатам КДКА та Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури проводити засідання дистанційно за допомогою систем відеоконференцзв’язку;

2) запровадження права сторонам провадження надсилати скарги та інші документи в електронній формі, а також можливості отримання рішень і повідомлень електронною поштою;

3) організація електронного документообігу між КДКА та ВКДКА.

У РАУ окремо звернули увагу на те, що ці зміни встановлюють не обов’язок, а право органів адвокатського самоврядування щодо організації дистанційного розгляду скарг, пов’язаних із дисциплінарним провадженням. Визначальним фактором у реалізації цього права має бути технічна можливість організації процесу у кожному окремому регіоні відповідно до положень Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Також, зважаючи на те, що на окремих тимчасово окупованих територіях розгляд дисциплінарних справ об’єктивно унеможливлений, Рада адвокатів України наділила голову ВКДКА правом передавати скарги на адвокатів для розгляду до КДКА інших регіонів.

Закон і Бізнес