Закон і Бізнес


IP в часи війни

Охорона прав інтелектуальної власності в умовах воєнного стану


.

25.03.2022 13:10
МИКОЛА ПОТОЦЬКИЙ, голова Комітету НААУ з інтелектуальної власності, д.ю.н., адвокат
7681

Забезпечення належної охорони інтелектуального ресурсу у воєнний час є свідченням підтримки держави національних винахідників, інноваційного бізнесу, а також однією з умов залучення іноземних інвестицій в Україну.


В Україні владні повноваження у сфері інтелектуальної власності делеговані Національному органу інтелектуальної власності (НОІВ). Функції НІОВ наразі виконує Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

У зв’язку з воєнною агресією російської федерації проти України, виконання НОІВ владних повноважень організовано наступним чином.

Торговельні марки, промислові зразки, винаходи, корисні моделі, географічні зазначення

Національні заявки на:

1) торговельні марки, промислові зразки, винаходи, корисні моделі, географічні зазначення подаються через СПЕЗ-1, СПЕЗ-2, систему електронної взаємодії закладу експертизи (СЕВ ЗЕС);

2) торговельні марки, промислові зразки, географічні зазначення подаються на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, за наявності кваліфікованого електронного підпису;

3) винаходи, корисні моделі подаються на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org.

Міжнародні заявки:

1) за процедурами РСТ подаються до відомства, що отримує, на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org;

2) на міжнародну реєстрацію торговельної марки подаються через Madrid eFiling та СЕВ ЗЕС.

Документи, пов’язані діловодством за заявками подаються в електронному вигляді:

1) через електронні системи (за винятком міжнародних заявок, що подаються до відомства, що отримує, відповідно до Договору про патентну кооперацію (PCT));

2) на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org;

3) заяви та клопотання щодо відкликання заявок, передання прав на отримання охоронних документів приймаються до розгляду на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, якщо вони підписані з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Заперечення та документи подаються в електронному вигляді

1) через електронні системи;

2) на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, за наявності кваліфікованого електронного підпису.

Документи, пов’язані з веденням державних реєстрів, окрім заяв та клопотань про припинення дії охоронного документа, про опублікування відомостей про передачу права або видачу ліцензії, подаються в електронному вигляді:

1) через електронні системи;

2) на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org.

Заяви та клопотання про припинення дії охоронного документа подаються в електронному вигляді на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, за наявності кваліфікованого електронного підпису.

Заяви про опублікування відомостей про передачу права або видачу ліцензії, та інші документи, що подаються разом із ними, подаються в електронному вигляді на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, та підписуються кваліфікованим електронним підписом.

Рішення щодо розпоряджання правами на об’єкти промислової власності та зареєстровані договори тимчасово поштовими відправленнями не надсилатимуться.

Ідентифікатор для доступу до рішення щодо розпоряджання правами на об’єкти промислової власності, прийнятого до 24.02.2022 або може бути надісланий на електронну адресу, за умови подання на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org відповідного клопотання.

Заперечення проти рішень Укрпатенту, апеляційні заяви, заяви про визнання торговельної марки добре відомою в Україні та клопотання про внесення до знака для товарів і послуг позначення, що містить офіційну назву держави «Україна» подаються в електронному вигляді на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org, за наявності кваліфікованого електронного підпису.

Важливо! Скановані копії документів приймаються до розгляду у разі їх засвідчення представником із використанням його кваліфікованого електронного підпису.

Авторські права

Заявки на державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, клопотання про внесення змін до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права та Державного реєстру договорів, які стосуються права автора на твір, клопотання про видачу дубліката свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір подаються на електронну адресу Укрпатенту copyright@ukrpatent.org, за наявності кваліфікованого електронного підпису.

Діяльність апеляційної палати

Розгляд заперечень по суті в апеляційному засіданні Апеляційною палатою НОІВ, зокрема в режимі відеоконференції, тимчасово зупиняється.

НОІВ інформує про те, що за клопотанням учасників розгляд заперечення може бути проведений в порядку письмового провадження на підставі наявних матеріалів (пункт 5, глава 3, Розділ ІІ Регламенту Апеляційної палати).

Розгляд звернень

Заяви чи скарги відповідно до Закону України «Про звернення громадян», адвокатські запити, а також запити, що не стосуються заявок або реєстрацій, приймаються на електронну адресу Укрпатенту office@ukrpatent.org. Відповіді на такі види документів надаватимуться виключно електронною поштою.

Важливо! Приймання та надсилання будь-яких документів поштовими відправленнями, а також подання та отримання документів безпосередньо в Укрпатенті за адресами: вул. Глазунова, 1 та бульвар Лесі Українки, 26 тимчасово зупиняється.

Детальніше про виконання повноважень НОІВ в умовах воєнного стану за посиланням.

Закон і Бізнес