Закон і Бізнес


Усі збитки громадян занесуть до державного реєстру


.

23.03.2022 12:27
3228

Збитки, завдані громадянам, бізнесу та державі внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, реєструватимуть у реєстрі, аби постраждалі мали можливість в подальшому отримати відшкодування.


Для цього у ВР зареєстрували  проект (№7193 від 22.03.2022) «Про державну реєстрацію збитків, завданих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», передає «Закон і Бізнес».

За оцінками експертів, сума збитків, нанесених України складає 1,8 трлн гривень або 62,6 млрд. доларів (дані наводяться станом на 17 березня 2022 р). Було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 411 закладів освіти, 36 закладів охорони здоров’я, 1600 житлових будинків, 26 заводів, 15 аеропортів, 6 ТЕС / ГЕС тощо. Крім того, втрачено понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, зруйновано або виведено з ладу 15 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.

Разом із цим, сьогодні залишаються неврегульованими питання збирання, накопичення та аналізу втрат України від агресії РФ. Це не дає змоги державі узагальнити та визначити дійсний розмір збитків

Законопроектом пропонується встановити, що умовах правового режиму воєнного стану розмір збитку, що завданий постраждалому суб’єкту внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, визначається шляхом стандартизованої оцінки у випадках та за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України, та шляхом проведення незалежної оцінки збитків відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Звіти про оцінку, акти оцінки заноситимуться до Державного реєстру збитків.

Власником та держателем Державного реєстру збитків стане держава в особі Фонду державного майна України. Реєстрація звітів про оцінку (актів оцінки) здійснюватиметься безоплатно.

Реєстрації підлягатимуть звіти про оцінку, що складені на замовлення постраждалих суб’єктів, спадкоємців таких суб’єктів, осіб, які замовляють оцінку майна за дорученням зазначених осіб, а також на замовлення органів державної влади або місцевого самоврядування.

Закон і Бізнес