Закон і Бізнес


Публікацію фото техніки ЗСУ зробили злочином


Ракетний обстріл ТРЦ у Києві пов’язують саме з публікацією у соцмережі фото розміщеної там техніки.

25.03.2022 11:39
4381

Поширення інформації про рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань, а також про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну вже найближчим часом стане злочином, за який каратимуть позбавленням волі.


Верховна Рада ухвалила Закон (на базі проекту № 7189) про внесення відповідних змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України , передає «Закон і Бізнес». Закон має ще підписати Президент України.

Документ запроваджує у Кримінальному кодексі новий склад (стаття 114-2) «Несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Необхідність пояснюється тим, що ряд громадян України, іноді необдумано та небезпечно здійснюють допомогу ворогу шляхом розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, а також інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших військових формувань України.

І попри численні заклики ЗСУ дехто продовжує таку діяльність, що є неприпустимим в умовах продовження збройної агресії та ведення бойових дій.

Встановлюється, що розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних сил України, або без отримання письмового дозволу Генерального штабу Збройних сил України на її розповсюдження, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Розповсюдження інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших військових формувань України, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних сил України, або без отримання письмового дозволу Генерального штабу Збройних сил України на її розповсюдження, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

У разі, коли ці дії були вчинені за попередньою змовою групою осіб, або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України чи незаконним збройним формуванням, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, це буде каратися позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Досудове розслідування цього кримінального порушення здійснюватимуть слідчі Служби безпеки України.

Закон і Бізнес