Закон і Бізнес


Вибори і референдуми на окупованих територіях – поза законом (проект)


.

14.03.2022 10:43
2115

Вибори та будь-які референдуми на тимчасово окупованій території є недійсними, не створюють правових наслідків. Таку норму пропонується закріпити у Законі про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України.


Відповідний проект Закону про внесення змін у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України зареєстрований у ВР 13 березня за № 7157, передає "Закон і Бізнес".

Народні депутати, які внесли таку ініціативу відзначають, що Одним із способів ведення Російською Федерацією воєнних дій проти України є намагання легалізації перебування її військових на тимчасово утримуваних (окупованих) територіях окупаційних режимів, зокрема шляхом створення видимості проведення місцевих референдумів і виборів за участі в них громадян України.

Зокрема, пропонується доповнити ст. 9 (Незаконні органи, їх посадові та службові особи) Закону частиною 5, згідно з якою вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, місцеві і будь-які інші референдуми, проведені на тимчасово окупованій території, в тому числі за сприяння чи участі державних органів і органів місцевого самоврядування, утворених відповідно до Конституції та законів України, є недійсними і не створюють правових наслідків.

Чинний Закон сьогодні застосовується лише до окупованих територій Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а тому формально не може застосовуватися до інших територій України, які були тимчасово окуповані Російською Федерацією як державою-окупантом в ході розпочатих 24 лютого 2022 року воєнних дій проти України. Проектом пропонується усунути цю прогалину.

Закон і Бізнес