Закон і Бізнес


В Україні ожив міжбанківський валютний ринок


13.03.2022 12:53
2649

На поточному тижні зафіксовано відновлення операцій між банками на валютному ринку. Обсяги цих операцій поки що є незначними – близько $10 млн. на день в еквіваленті.


Такі дані оприлюднила прес-служба Національного банку України.

У регулятора оцінюють це як важливе підґрунтя для подальшого налагодження роботи ринкових механізмів. Курси, за якими Національний банк здійснює операції з купівлі та продажу валюти з банками, попри їхню фіксацію, створюють певний простір в межах якого можуть працювати ринкові механізми.

Нагадаємо, Національний банк 24 лютого 2022 року для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи в умовах збройної агресії Російської Федерації ухвалив низку рішень, зокрема про фіксацію курсу на рівні 24 лютого та призупинення роботи валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами.

Ввечері 24 лютого Національний банк послабив та уточнив низку обмежень, дозволивши, зокрема, проведення між банками операцій на умовах "своп". А 1 березня були дозволені операції з обміну іноземної валюти між банками в межах 1 групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів.

Закон і Бізнес