Закон і Бізнес


Режим тимчасового захисту у Польщі: можливості для українців


.

12.03.2022 13:13
38600

Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC та Рішення Ради ЄС про її активацію для українців 2022/382 від 04.03.2022 встановлюють мінімальні стандарти захисту, які має забезпечити кожна країна Європейського Союзу. Разом із тим, слід враховувати законодавство тієї країни ЄС, де ви плануєте залишитися.


Режим тимчасового захисту у Польщі дослідила суддя Верховного Суду Олена Кібенко.

Який закон встановлює режим тимчасового захисту?

9 березня 2022 року Польща ухвалила спеціальний закон щодо надання допомоги громадянам України у зв’язку з російською агресією. Звертаю увагу, що закон новий і практика його застосування лише формується. Через це на місцях можливі певні непорозуміння.

Хто підпадає під захист?

Право на захист дає перетин кордону у період збройного конфлікту, зареєстрований Прикордонною Службою. Такий перетин автоматично поширює режим тимчасового захисту і дає громадянам України легального перебування в Польщі упродовж 18 місяців, з можливістю продовження до трьох років (починаючи з 24.02.2022).

Під захист підпадають також громадяни України, які мають Карту поляка, які разом із найближчою родиною прибули на територію Республіки Польща у зв’язку з цими бойовими діями. У цій частині сенатори внесли поправку про те, що умовою отримання права не буде прямий приїзд з України до Польщі .

Закон також передбачає, що якщо в’їзд громадянина України не був зареєстрований начальником прикордонної застави під час прикордонного контролю , його перебування на території Республіки Польща реєструється органом гміни. Така реєстрація перебування відбувається за заявою українця, поданою не пізніше 60 днів з дня в’їзду на територію Республіки Польща.

Гміна – це адміністративна одиниця в Польщі, місто, село або група сіл і міст. У 2022 році на території Польщі функціонувало 2477 гмін: 1,513 сільських, 662 місько-сільських та 302 міських.

Українці, які перебували у Польщі на момент вторгнення Росії в Україну, мають право лишатися на території Польщу до 31 грудня 2022 року.

Чи потрібно десь реєструватися та у який термін?

Якщо Ви перетнули кордон на біометричному паспорті, то Ваш легальний термін перебування на території Польщі становить 90 днів (маєте право подорожувати до інших країн). Жодної іншої реєстрації не потрібно.

Якщо Ви перетнули кордон на іншому документі, ніж біометричний паспорт, то Ваш легальний термін перебування на території Польщі становить 15 днів (подорожувати до інших країн ЄС права немає).

Реєстрація в пункті прийому біженців не є обов'язковою. До пункту слід звертатися, якщо ви не маєте де жити, потрібна їжа, не маєте речей першої необхідності, потрібна невідкладна медична допомога. В пункті прийому біженців можете отримати найважливішу інформацію.

У будь-якому разі після визначення адреси, де ви плануєте жити у Польщі – побтрібно зареєструвати своє проживання та отримати номер PESEL.

Що таке PESEL і як його отримати?

PESEL– це персональний номер соціального страхування. Він надає право на соціальну підтримку та право користуватися публічними послугами у Польщі (житло, освіта, медичні послуги, соціальне забезпечення, фінансова підтримка).

Заяви про надання номеру PESEL громадяни України подаватимуть у гмінну адміністрацію за місцем проживання. Реєстрація місця проживання та отримання номеру PESEL відбувається одночасно (наразі уточнюється процедура для українців).

В реєстрі PESEL буде запроваджено нова категорія означення іноземців, тобто УКР, з метою виділення номерів PESEL осіб, яким цей номер було надано за спеціальною процедурою.

З міркувань безпеки особи, які подають заявку на номер PESEL , повинні пройти ту ж процедуру, що й особи, які подають заявку на отримання ID-картки. Це означає необхідність зробити біометричну фотографію та зняття відбитків пальців. Це має бути зроблено на основі інфраструктури, яка вже є в гмінах. Однак органи місцевого самоврядування зазначають, що не в усіх комунах є пункти, де можна зробити біометричні фото. Більше того, муніципалітетам потрібне додаткове обладнання, оскільки окрім обслуговування біженців вони ще виконуватимуть завдання, пов’язані з обслуговуванням польських громадян.

Як влаштуватися на роботу?

Польща відкриває українцям свій ринок праці. Працевлаштування максимально спрощене – жодних спеціальних дозволів, обмежень, квот. Роботодавець буде зобов’язаний лише повідомити про прийняття на роботу іноземця до відповідного управління праці (за допомогою порталу http://praca.gov.pl). На це в нього буде 7 днів.

Ті, хто не зможе знайти роботу, матимуть право на соціальну допомогу по безробіттю на рівні з громадянами Польщі.

Як займатися бізнесом?

Українці, які отримали посвідку на проживання та PESEL матимуть право на ведення бізнесу на рівні з громадянами Польщі і на таких самих правових умовах (національний режим).

Чи мають право українці на медичну допомогу?

Так, після отримання номеру PESEL українці мають право на отримання медичної допомоги, яку покриває польська система соціального страхування (національний режим).

Чи мають право громадяни України на фінансову допомогу?

Громадяни України, які перетинають кордон з Польщею, після відповідної реєстрації місця проживання, буде одноразова грошова виплата у розмірі 300 злотих.

Українці мають право на отримання: а) допомогу малозабезпеченим громадянам (включає 7 різних видів допомоги); б) допомога на дитину, яка проживає у Польщі (500 злотих на дитину щомісячно) та інші види допомоги. Більш детально поки що написати не маю можливості, інформація уточнюється.

Українцям також оплачують психологічну допомогу.

Органи місцевого самоврядування, а також місцеві державні органи можу ть встановлювати інші види допомоги (житло, харчування, публічний транспорт). Так, майже усюди українці звільняються від оплати за користування міським транспортом. Безкоштовними є також деякі інші види міжміського та міжнародного транспортного сполучення.

Чи отримують польські громадяни, які приймають українців, фінансову допомогу?

Особи, які прийняли під свій дах громадян України отримають додаткові кошти. Це буде сума з розрахунку 40 злотих на особу в день, тобто 1200 злотих на місяць. Підтримка надаватиметься упродовж двох місяців.

Чи можуть діти та студенти безкоштовно навчатися у Польщі?

Так, закон передбачає можливість безкоштовно навчатися у школах та університетах (національний режим із польськими громадянами). Втім, наразі таке навчання наразі відбувається польською та англійською (у деяких закладах). Більш того, наразі розробляється механізм залучення українських вчителів та викладачів для забезпечення можливості отримувати освіту українською мовою.

Закон і Бізнес