Закон і Бізнес


З держреєстрів знімуть копії і сховають за кордоном - проект


12.03.2022 12:02
2313

В Україні взялися вирішувати проблему створення резервних копій електронних інформаційних ресурсів. Зберігати копії планують на окремих фізичних носіях у зашифрованому вигляді, в тому числі, поза межами території України.


Відповідна законодавча ініціатива викладена у проекті Закону №7138 від 11.03.2022 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо забезпечення захисту електронних інформаційних ресурсів в умовах надзвичайного стану», передає "Закон і Бізнес".

Проектом пропонуються певні правила створення резервних копій електронних інформаційних ресурсів. Воно здійснюється із дотриманням встановлених для таких ресурсів вимог щодо цілісності, конфіденційності та доступності.

Резервні копії електронних інформаційних ресурсів зберігаються у зашифрованому вигляді і можуть зберігатись поза межами території України (у тому числі в закордонних дипломатичних установах України) на окремих фізичних носіях або в ізольованому сегменті центрів обробки даних.

Зберігання резервних копій електронних інформаційних ресурсів повинне здійснюватися на окремих фізичних носіях у зашифрованому вигляді, в тому числі, поза межами території України (у тому числі в закордонних дипломатичних установах України).

А от зберігання цих копій на територіях України, на яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють своїх повноважень, територіях держав, визнаних Верховною Радою України державами-агресорами, територіях держав, щодо яких застосовані санкції відповідно до Закону України «Про санкції», та територіях держав, які входять до митних та воєнних союзів з такими державами, буде прямо заборонене.

При цьому пропонується вивести з-під дії Закону «Про публічні закупівлі» випадки, якщо предметом закупівлі є: товари, роботи, послуги, необхідні для забезпечення функціонування (в тому числі захисту інформації та кіберзахисту) державних інформаційних ресурсів (єдині державні вебпортали, публічні електронні реєстри, національні електронні інформаційні ресурси), державної системи урядового зв'язку, Національної системи конфіденційного зв’язку, Національної телекомунікаційної мережі.

Закон і Бізнес