Закон і Бізнес


ВС просять уточнити правила цивільного, господарського та адмінпроцесу


.

09.03.2022 15:02
3310

В умовах воєнного стану відсутні гарантії доступу до правосуддя, які охоплюються такими питаннями, як інформування учасників про судові засідання, проведення судового засідання, участі у судовому засіданні тощо.


Тож Рада адвокатів України закликала Верховний Суд та Раду суддів України уточнити процедури розгляду справ у цивільній, адміністративній та господарській юрисдикціях, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу НААУ.

Адвокатська спільнота звертає увагу на те, що доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду» тимчасово призупинено з мотивів безпеки, а суди здійснюють правосуддя за відсутності загрози життю та здоров’ю учасників справи. Про дату та час судових засідань можна дізнаватися в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку.

«Реалії воєнного стану у більшості випадків унеможливлюють застосування учасниками судового провадження (сторони, треті особи, представники та інші особи) засобів зв’язку (мобільний зв’язок, інтернет-ресурс та інше). За таких обставин, є важливим надати відповідну методичну рекомендацію судовим органам щодо подальшого здійснення судового процесу у справах зазначених юрисдикцій», - ідеться у зверненні РАУ.

РАУ вважає за доцільне визначити таку загальну правову природу судового провадження, за яким суди мають діяти за узгодженою процедурою, виходячи з обставин поведінки учасника судового процесу. Наприклад, надавати пріоритет засіданням у режимі відеоконференції та дозволити як виняток використання інших засобів зв’язку, ніж передбачені наразі.

Також, виходячи зі стану ведення воєнних дій у місцях ведення активних бойових дій та за відсутністю будь-якої інформації щодо обізнаності учасника судового процесу про таке судове засідання, або відсутності клопотання учасника судового провадження, доречно розглядати питання про зупинення провадження у справі або відкладення розгляду справи без визначення наступної дати судового засідання та ухвалювати відповідне судове рішення, в тому числі без участі сторін та інших учасників провадження.

Закон і Бізнес