Закон і Бізнес


Адвокатів навчать документувати військові злочини


.

09.03.2022 14:26
4217

Адвокати сьогодні здатні активно долучитися до процесу документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, фіксувати їх та здійснювати правовий аналіз порушень прав людини, застосовувати міжнародні механізми правового захисту і готувати повідомлення до міжнародних інстанцій.


У цьому аспекті особливого значення набувають знання в галузі міжнародного гуманітарного права. Тож 15 — 16 березня 2022 р. у Вищій школі адвокатури вдруге проведуть онлайн-курс на тему: «Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту», передає «Закон і Бізнес».

Курс включає серію безоплатних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів. Він організований Вищою школою адвокатури у партнерстві з ГО «Регіональний центр прав людини» та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Програма передбачає низку вебінарів з таких питань:

1. Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту

- Базове введення до міжнародного гуманітарного права,

- Історія виникнення та основні поняття  міжнародного гуманітарного права.

- Джерела та загальні принципи міжнародного гуманітарного права.

- Поняття, види збройних конфліктів.

2. Воєнні злочини та злочини проти людяності

- Положення міжнародного гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за злочини проти людяності та воєнні злочини.

- Поняття основних складів злочинів.

- Елементи злочинів та відповідальні особи.

- Приклади воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

3. Механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості

- Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. 2. Міжнародні механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості.

- Міжнародний кримінальний суд.  Європейський суд з прав людини.  Комітет з прав людини ООН.

- Практичні настанови щодо фіксації та правового аналізу порушень прав людини, підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій.

4. Особливості та порядок документування злочинів під час збройного конфлікту

- Приклади злочинів під час збройного конфлікту та докази таких злочинів.

- Пам'ятка щодо фіксації злочинів проти цивільного населення.

- Способи фіксації доказів

- Суб'єкти, яким передавати докази.

Участь у вебінарах безкоштовна, за попередньою реєстрацією.

Лекторами курсу виступають:

Кіккас Микола - адвокат АО  «Амбрела», співпрацює з ГО «Регіональний центр прав людини». Має досвід  з фіксації та правового аналізу порушень прав людини, пов’язаних з окупацією Кримського півострова,  підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій (в контексті збройного конфлікту): ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС; а також з підготовки правових позицій, аналітичних довідок та інших юридично-аналітичних документів щодо окупації Криму.

Мартиновська Анастасія - адвокат, координатор проектів у ГО «Регіональний центр прав людини», сертифікований тренер з міжнародного гуманітарного права з грудня 2019 року,  співпрацює з Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій (в контексті окупації Кримського півострову):ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС; менторства адвокатів на окупованій території,  участі у підготовці звітів про ситуацію з правами людини в Україні та здійснення експертизи у питаннях виконання рішень міжнародних судових органів.

Мартиновський Роман — адвокат, співпрацює з ГО «Регіональний центр прав людини»,  засновник. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій: ЄСПЛ, КПЛ ООН, МКС (в тому числі, в контексті окупації Кримського півострову); менторства та навчання адвокатів, в тому числі розробка навчальних програм; участі у підготовці аналітичних звітів про ситуацію з правами людини в Україні та науково-практичних посібників в сфері прав людини.

Усманов Юрій - директор Навчально-наукового інституту міжнародних відносин ПЗВО "Київський міжнародний університет". Має досвід аналітично-наукової діяльності у сфері міжнародного гуманітарного права та викладацької діяльності у сфері міжнародного права.

Яковлєв Андрій — адвокат, керуючий партнер АО «Амбрела»,  сертифікований тренер з міжнародного гуманітарного права з грудня 2019 року, співавтор посібника для тренерів з Міжнародного гуманітарного права. Має досвід підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій: ЄСПЛ, КПЛ ООН, а також досвід співпраці з громадськими організаціями в сфері міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права.