Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №7/2022. Анонс публікацій


18.02.2022 13:44
1994

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №7 (1565), 19 - 25 лютого 2022 р.


На початку тижня Вища рада правосуддя нарешті зібралася у повному складі, точніше прийшли всі 15 членів, хто ще має повноваження. Та не у цьому була родзинка засідання, а у рішеннях… на майбутнє. Шукайте делалі в матеріалі Льва Семишоцького «ВРП готується до локдауну?».

Касаційний господарський суд вивчить рішення Касаційного цивільного суду щодо альтернативного повідомлення сторін у справі. Одну з постанов Великої палати Верховного Суду, через яку все завмерло, згодом піддадуть жорсткій критиці. А необхідність ставати на військовий облік додала проблем судовій системі, що й так перебуває в кадровій кризі. Як «господарники» зробили крок до уніфікації практики, домовившись ділитися думками про проблеми дізнавайтеся в матеріалі «Не чекати блакитного вертольота» Юлії Бойко.

Одним з найпоширеніших видів бізнесу в Києві й інших містах України є надання в оренду житлової та нежитлової нерухомості. Проте значну частину квартир і будинків здають в оренду, не сплачуючи жодних податків. З початком цифрової трансформації суспільства, яка має охопити всі сфери життя, приховувати тіньові доходи стане важче з кожним роком. Про шляхи легалізації оренди нерухомості довідуйтеся в інтерв’ю Тимофія Михалкова з юристом, правозахисником Олександром МАЛЮКОМ.

Одразу два доповідачі дисциплінарного органу обґрунтували у висновках, що карати державного обвинувача за прогули немає підстав. Частина «дисциплінарників» обурилася, що табель робочого часу відкоригували заднім числом, проте істину все ж встановили. Як покарали прокурора, що не рвався на роботу через вікно дізнавайтеся в матеріалі «Рішення «на милицях» Любові Золотої.

Через постійну загрозу диверсійних проявів на важливих військових об’єктах Міністерство оборони вирішило ініціювати розробку нового законопроекту. Водночас у народних депутатів виникли певні зауваження до відповідного документу. Чи з’ясували нардепи, як підвищити рівень безпеки та уникнути диверсії читайте у статті Вікторії Подоляки «Ініціатива з прогалинами».

У діяльності конкурсної комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів виникають нові та нові перепони, що заважають ефективній роботі. Спочатку дорадчий орган довго не міг зібратися в повному складі. Тепер не проявляють особливої активності ймовірні кандидати до ВККС. Через що може затягнутись вся процедура формування ВККС дізнавайтеся у матеріалі «Відкрито, але на для всіх» Олесі Багряної.

Ще кілька років тому володарці мантії оголосили про підозру в отриманні неправомірної вигоди. Поки тягнулося досудове розслідування, служителька Феміди продовжувала розглядати справи й навіть устигла потрапити в новий скандал. Однак чому законницю залишили без частини майна та відправили за ґрати довідуйтеся в матеріалі «Заплямована репутація» Мирона Хомчука.

Установлення мети заподіяння тілесного ушкодження є обов’язковим, оскільки від мотиву залежить кваліфікація діяння за статтями КК . Про це читайте в матеріалі «Плювок в обличчя» на сторінках «ЗіБ».

Отримати в Інтернеті гнівний коментар від хейтера, який навряд чи наважився б те саме зробити в реальному житті, — буденна справа. Та чи вдасться із цього розвинути реальну судову справу? І чого не вистачає Україні, аби ті, хто ховається під ніками, несли відповідальність за свої слова?Дізнавайтеся в матеріалі Віктора Федорова «Хованки під ніками».

Комітет Верховної Ради з питань правової політики вперше за тривалий час зібрався в офлайн-форматі. До порядку денного увійшло всього два питання, втім і з ними народним обранцям не вдалось впоратись до кінця. Ненормативні акти, синоніми до правовладдя та політичний характер — що не так з «абеткою» від Голови ВР? Про це – в матеріалі «Верховенство за дужками» Вікторії Якуші.

Після відкриття ринку землі питання щодо купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення стало актуальним не тільки для їх власників, але і для орендарів. Із процедурою реалізації переважного права на придбання сільгоспугідь, а також складнощами, що можуть виникнути, розберемося з юристом, адвокатом GOLAW АНАСТАСІЄЮ НІКОЛЕНКО – шукайте матеріал «Орендарі в пріоритеті» на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Окружний адміністративний суд м.Києва визнав перевірки під час карантину протиправними, однак поки це не додає оптимізму. Фіскальне безглуздя в безтоварних правочинах може поширитися на трансфертне ціноутворення. Утім, скоротити обсяг запитуваних документів можливо. Поради дали правники щодо податкових перевірок шукайте в матеріалі Ганни Грушки «Старі динозаври і новий креатив».

Оформлення працівника за трудовим договором чи цивільно-правовою угодою несе в собі не тільки певні податкові перспективи, а й непорозуміння з Державною службою з питань праці. Як не сплутати ці форми відносин між працівником і роботодавцем? Чим відрізняється ТД від ЦПУ та аутстафінг від аутсорсингу? Відповіді шукайте у матеріалі «Непрості відносини» Ігоря Новікова.

Закон і Бізнес