Закон і Бізнес


У Президента обговорили реформування ВРП та конфлікт з ЕР


18.02.2022 12:11
2400

«Одним з варіантів розв'язання конфліктної ситуації (між ВРП та ЕР) є можливе збільшення граничних строків перевірки чинних членів ВРП без перегляду інших положень закону».


Таку думку висловив голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат Сергій Іонушас під час обговорення перебігу виконання закону щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП (1635-IX) на засіданні Комісії з питань правової реформи при Президентові України, передає «Закон і Бізнес» із посиланням на офіційне інтернет-представництво Президента України.

У заході взяли участь представники Верховної Ради, органів судової влади та представники міжнародних партнерів України.

Представники ВРП вкотре висловили своє занепокоєння проведенням оцінювання Етичною радою всіх чинних членів Вищої ради правосуддя одночасно. На їхню думку, це може заблокувати роботу органу та порушити принцип Конституції про безперервність роботи державного органу.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв зауважив, що «відсутність Вищої ради правосуддя, що належно функціонує, призведе до колапсу судової системи, і це, безумовно, матиме вплив на обороноздатність нашої держави». Він вказав, що ВРП є найвищим органом суддівського врядування й у разі надзвичайної ситуації має ухвалювати термінові рішення щодо збереження функціонування судової системи під час можливих військових дій, зокрема в частині евакуації суддів, їх переведення або зміни розташування, а також у процесі притягнення суддів до відповідальності.

Голова Етичної ради Лев Кишакевич зі свого боку зазначив, що ЕР діє відповідно до закону і нагадав, що строк перевірки чинних членів ВРП - 6 місяців, а тому початок лютого є граничним терміном, коли можливо розпочати оцінювання та завершити його вчасно.

Він також вказав, що, Етична рада вже розпочала перевірку кандидатів на посади.

Окрім цього, Л. Кишакевич наголосив, що «початок оцінювання чинних членів ВРП не веде до відсторонення від посади та зупинення їхніх повноважень. Відсторонення від посади та зупинення повноважень чинного члена ВРП можливе лише після завершення оцінювання, проведення співбесіди та у разі встановлення невідповідності критеріям доброчесності та професійної етики»

Голова парламентського Комітету з питань правової політики, народний депутат Андрій Костін наголосив на готовності до пошуку рішень, зокрема законодавчих, щоб Вища рада правосуддя була ефективно реформована, а її робота не була заблокована жодним чином.

У свою чергу голова Комісії з питань правової реформи при Президентові України, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, народний депутат Сергій Іонушас зазначив, що оскільки процес оцінювання Етичною радою спирається на вимоги закону в частині строків перевірки, одним з варіантів розв'язання конфліктної ситуації є можливе їх збільшення без перегляду інших положень закону. Це, за його словами, дасть достатньо часу членам Етичної ради, щоб паралельно проводити перевірку кандидатів та чинних членів ВРП.

Закон і Бізнес