Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №6/2022. Анонс публікацій


11.02.2022 13:11
2183

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №6 (1564), 12-18 лютого 2022 р.


Якщо хтось дуже бажає зайняти якусь високу посаду, спочатку потрібно, аби це місце стало вакантним. Схоже, влада вирішила діяти за таким сценарієм, спонукаючи нинішній склад Вищої ради правосуддя добровільно скласти повноваження. Чому квапляться з переоцінкою членів ВРП й чим це може завершитися для всієї судової системи? Дізнавайтеся в матеріалі Романа Чимного «Спонукання до колапсу».

Після того як заступник Генерального прокурора змінив підслідність однієї з резонансних справ, колишній процесуальний керівник зробив цікаві висновки. А заодно розповів про дивні порядки, що тримають прокурорів на «дисциплінарному» гачку. Як дисциплінарний орган з’ясовував, чи можна ставити в провину прокурору бездіяльність читайте в матеріалі «Правильно зробив, що нічого не робив» Юлії Бойко.

Аналіз застосування протягом майже двох років нововведень у процесуальних кодексах на прикладі Касаційного адміністративного суду свідчить про необхідність перегляду підстав для касаційного оскарження. Адже дискреція найвищої інстанції в нинішньому вигляді часто-густо призводить до обмеження доступу до правосуддя. Як запровадження касаційних фільтрів обмежує доступ до справедливості розповідає ОЛЕКСАНДР СИТНИКОВ, суддя у відставці, керівник Центру правових досліджень і просвітництва «Доступне правосуддя» ГО ВУАСВ у статті «Зловживаючи формалізмом,». Шукайте матеріал на сторінках «ЗіБ».

У надії знайти покупців на занедбані дотаційні об’єкти законодавець намагається обійти велику приватизацію незалежно від вартості лотів. Процедура, що не допустить зловживань, досі не прописана, але мета шляхетна — новий опалювальний сезон. Що ж стоїть за спробою парламенту приватизувати вугільні шахти пулами дізнавайтеся в матеріалі Ганни Грушки «Створення активів мрії».

Про проблему аж надто частого проведення обшуків у адвокатів говорять уже кілька років. Хоча межує вона з такими поняттями, як адвокатська таємниця та судовий контроль за дотриманням процедури, на практиці це переважно виступає як тиск на захисника. Хто в цьому винен і чому? З’ясовуйте в матеріалі Тимофія Михалкова «Неконтрольована буденність».

Про резонансну справу, яка нещодавно сколихнула всю Україну, вирішили публічно поговорити члени Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Народні депутати звернулися за поясненнями до командування Національної гвардії та керівництва Державного бюро розслідувань. Чи з’ясували нардепи, що могло спонукати до скоєння злочину та звідки стався витік інформації? Дізнавайтеся з матеріалу «На постійному контролі» Ганни Жовтоніжко.

Поки процесуальний керівник відпочивав через нескладені іспити, прокурор мусила відповідати за провадження, в якому брала формальну участь. Керівники схибили при формулюванні резолюції, однак підлегла все одно мала б понести відповідальність. Та врешті-решт, прокурор таки провчила керівництво, яке накладає нечіткі резолюції. Про це – в матеріалі Анастасії Куліш «Битий небитого везе».

Вища рада правосуддя продовжує ділитися з громадськістю статистичною інформацією щодо своєї діяльності. Цифри говорять про те, що законники докладають чимало зусиль для забезпечення авторитету Феміди. Як у ВРП визначили, хто та яким чином перешкоджає служителям Феміди виконувати професійні обов’язки дізнавайтеся з матеріалу «Протидіяти труднощам» Вікторії Подоляки.

З початку року Вищій раді правосуддя вже неодноразово доводилося вживати заходів для захисту володарів мантій. Поки судді продовжують потерпати від злочинів, прокуратура та поліція чомусь не поспішають із проведенням розслідувань. Як через бездіяльність правоохоронців затягується розгляд проваджень читайте в матеріалі Мирона Хомчука «Справа, що гуляє сама по собі».

Затятість у спорах про визначення місця проживання дитини вражає найбільше, адже, намагаючись задовольнити свої інтереси, батьки перетворюють на маріонеток власних дітей. Як протидіяти маніпуляціям, в епіцентрі яких опиняються неповнолітні дізнавайтеся з матеріалу Ніки Романової «Маріонетки та їхні батьки».

У черговому огляді практики Європейського суду з прав людини висвітлені актуальні для української правової системи рішення. Деякі справи підтвердили правильність позиції вітчизняних суддів, в інших у Страсбурзі констатували певні порушення. Як правникам пояснили, в яких випадках ув’язнені можуть оскаржувати законність призначеного покарання, читайте в матеріалі «Шукаючи доступ до волі» Олесі Багряної.

За кордоном протидія дискримінації врегульована й зазнає поступових змін. Однак в Україні все ще набуває обертів. Так, недавно набув чинності закон, що встановлює відповідальність роботодавця за розміщення дискримінаційної реклами. Як йому уникнути звинувачень у дискримінації при прийомі на роботу пояснює МАРИНА ЧЕРНЕНЬКА, адвокат, старший партнер Адвокатського об’єднання «Фундатор». Шукайте статтю «Реклама з обмеженнями» на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Міністерство юстиції опублікувало перелік приватних виконавців, яких перевірить у 2022 році. Чого можна очікувати від таких перевірок і чому до цього переліку включено голову Асоціації приватних виконавців України Віталія Чепурного розповідає ОЛЕКСІЙ СОЛОМКО, радник Адер Хабер, член Дисциплінарної комісії приватних виконавців в матеріалі «Своя помилка — своя й турбота» на сторінках «ЗіБ».

Закон і Бізнес