Закон і Бізнес


Суди Херсонщини припиняють відправку поштової кореспонденції


09.02.2022 13:13
2912

Загальні місцеві суди Херсонщини припиняють відправку поштової кореспонденції.


Про це повідомляє Нововоронцовський районний суд Херсонської області, передає «Закон і Бізнес».

Зазначається, що прийом кореспонденції припиняється з 1 лютого 2022 року у зв’язку з відсутністю фінансування на відправку поштової кореспонденції судів та припиненням дії договору на відправку поштової кореспонденції між ТУ ДСА України в Херсонській області та Херсонською дирекцією «Укрпошти».

Адміністрація Нововоронцовського районного суду звертається з проханням до учасників судового процесу, адвокатів, представників державних органів та юридичних осіб використовувати сучасні альтернативні способи інформування про хід розгляду справи:

- сервіс «Електронного суду», зареєструвавши електронний кабінет;

 - для отримання процесуальних документів в електронному вигляді слід зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua, та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) можуть бути подані до суду:

- в електронному вигляді на електронну адресу суду inbox@nv.ks.court.gov.ua з використанням власного електронного ключа;

- через особистий кабінет в системі «Електронний суд»;

- поштою за адресою: 74200, Херсонська область, смт Нововоронцовка, вул. Тітова, 2-А;

Для того, щоб контролювати перебіг судового розгляду за своєї участі сторони можуть застосовувати наступні функціонали веб-порталу судової влади України:

- «Стан розгляду справ» на сайті суду за посиланням - для перегляду поточного стану справи;

- актуальний розклад судових засідань наявний у розділі «Список справ призначених до розгляду»;

- оголошення про виклик відповідача, третіх осіб, свідків, місце проживання (перебування) яких невідоме, розміщені на сайті суду за цим і цим посиланням.

Учасникам судового процесу також нагадують про необхідність зазначати в листах та письмових заявах адресу електронної пошти для листування.

У Нововоронцовському районному суді Херсонської області зазначили, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді громадянам рекомендовано зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua, та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Нововоронцовський районний суд Херсонської області також звернув увагу на положення процесуального законодавства щодо повідомлення учасників судового процесу:

Учасники судового процесу в цивільних справах можуть повідомляться наступним шляхом: «Стороні чи її представникові за їхньою згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам судового процесу. Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про дату, час і місце наступного засідання може бути повідомлено під розписку» (ч.4 ст.128 ЦПК України).

Учасники судового процесу в кримінальних справах повідомляються наступним шляхом:  «особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою, а також повістка може вручатися секретарем судового засідання, якщо таке вручення здійснюється в приміщенні суду» (ст.135 КПК України).

Зазначимо, від початку 2022 року через відсутність достатнього фінансування припинили відправку поштової кореспонденції у Печерському районному суді міста Києва та Другому апеляційному адміністративному суді.

Закон і Бізнес