Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №5/2022. Анонс публікацій


04.02.2022 12:48
2435

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №5 (1563), 5-11 лютого 2022 р.


Проблема примусового виконання рішень є однією з ключових у судовій реформі. Інститут приватних виконавців, який прийшов на допомогу державній виконавчій службі, уже відзначив своє п’ятиріччя й чекає нових повноважень і ясності в питаннях регулювання діяльності. Усе це та навіть більше має врегулювати законопроект №5660, що вже пройшов перше читання у Верховній Раді. Якими є перспективи прийняття цього документа, як скоро це вдасться зробити та чи припинить він дебати між Міністерством юстиції та приватними виконавцями? Про це та інше дізнавайтеся з інтерв’ю нашої журналістки Вікторії Якуші із заступником голови Комітету ВР з питань правової політики, керівника робочої групи щодо вдосконалення примусового виконання судових рішень Валерієм БОЖИКОМ.

Під час проведення виборів випливає назовні чимало прогалин у відповідних процедурах. Про довгий і тернистий шлях вітчизняного законодавства журналістка «ЗіБ» Вікторія Подоляка спілкувалася з головою комітету з виборчого права Національної асоціації адвокатів України Аллою БАСАЛАЄВОЮ. Читайте інтерв’ю на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Офіс Генерального прокурора близько двох років керував провадженням щодо краденого лісу, яке врешті визнали безперспективним і здихалися його. Однак очільник прокуратури, куди воно прибилося, знайшов винних серед власних підлеглих. Чому не покарали прокурора, якого начальство призначило цапом-відбувайлом? Про це – в матеріалі Юлії Бойко «Операція «Прикрити тили».

Непростий рік, який чекає адвокатуру попереду, уже дає про себе знати. Доймають конфлікти всередині спільноти за право участі в органах самоврядування. Чому ж підрахунок самих себе й визначення власної легітимності не допомогли регіональній раді стати повноважною? Про це читайте в матеріалі «Привид легітимності» Ніки Романової.

Уже лютий, а нардепи ніяк повноцінно не візьмуться за справи. Повернувшись із новорічних, вони тестують на собі привезений заморський омікрон, жартують про скотиняку Джокера й навіть про найсвятіше. Чим ще були зайняті депутати на кворумі, повернувшись із новорічних канікул дізнавайтеся з матеріалу Ганни Грушки «Нудьгували як могли».

Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури провела перші засідання у 2022 році. Скаржники та їхні представники традиційно намагалися переконати ВКДКА прийняти те чи інше рішення, але не завжди бажання здійснювались. Та фігуранта рейдерського захоплення таки позбавили свідоцтва адвоката. Про ці та інші результати засідань Комісії читайте в матеріалі «Часткове задоволення» Вікторії Якуші.

Члени органу суддівського самоврядування порушили низку актуальних питань і спробували визначитися з подальшими планами. Проте цілком імовірно, що нестабільність ситуації навряд чи дозволить їм дотриматися графіка. Що сказала РСУ Державній судовій адміністрації таВищій раді правосуддя довідуйтеся в матеріалі Олесі Багряної «Діяти за обставинами».

Державна судова адміністрація відзвітувала перед Вищою радою правосуддя. Попрацювали плідно. Водночас виникла потреба в пошуку альтернативних джерел. Як фінансова нестабільність позначилася на роботі судової системи, чого чекати цьогоріч? Дізнавайтеся зв матеріалі «Закладені основи» Ганни Жовтоніжко.

Проблеми української Феміди виходять сьогодні на якісно новий рівень, зокрема й через правові та політичні процеси, що вирують навколо Вищої ради правосуддя. Тож особливої актуальності набувають питання якості та ефективності процедури формування складу останньої. Чому процедура добору членів ВРП може спричинити колапс вітчизняної Феміди розповідають судді Шостого апеляційного адміністративного суду ОКСАНА ЕПЕЛЬ і ОЛЕНА КАРПУШОВА та завідувач лабораторії Державного науково-дослідного інституту Міністерства внутрішніх справ, професор ВАЛЕРІЯ РЯДІНСЬКА в матеріалі «Критерії експертності».

Останнім часом часто лунають пропозиції щодо покращення законодавчого регулювання кримінального провадження в частині дотримання розумних строків. Здебільшого йдеться лише про його прискорення за рахунок обмеження прав сторони захисту. Про те, як з огляду на судову практику розумні строки, навпаки, можуть використовуватися для ефективної протидії бездіяльності слідчих і прокурорів на стадії досудового розслідування, розповідає старший партнер Адвокатського об’єднання «Могильницький та партнери», адвокат ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ в матеріалі «Спонукання до розслідування».

Правники пояснювали, як визначитися з переходом на особливий режим оподаткування, розповідали про нюанси надання податкової знижки та про те, як не прогоріти на пільгах щодо ЄСВ, а також аналізували ризики виплати роялті. Поради юристів щодо того, як ефективно адаптуватися до режиму «Дія Сіті» шукайте в матеріалі «Прорахунки позбавляють дивідендів» Анастасії Куліш.

2022 рік почався із чергових змін у законодавстві про організацію роботи державних і приватних виконавців. Кого стосуються ці зміни та хто є їх бенефіціарами аналізує радник Адер Хабер, член Дисциплінарної комісії приватних виконавців ОЛЕКСІЙ СОЛОМКО в матеріалі «Нові порядки й розміри».

Як визначити осіб, котрі цілеспрямовано довели боржника до банкрутства, та покарати їх, аби захистити права кредиторів? Як віднайти можливості та правові інструменти для стягнення з недобросовісних керівників і власників банкрутів шкоди, завданої їхніми умисними діями? Відповіді на ці та інші питання шукайте разом із суддею Господарського суду Закарпатської області, к.ю.н ПАВЛОМ ПРИГУЗОЮ у статті «Притягнення крок за кроком» на сторінках «ЗіБ».

Закон і Бізнес