Закон і Бізнес


ВРП підтримує встановлення єдиного розміру зарплати працівників суду


24.01.2022 15:39
6044

Вища рада правосуддя підтримала законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів», що передбачає збільшення базового розміру окладу працівникв апарату суду та скасування заохочувальних виплат.


Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя, передає «Закон і Бізнес».

Законопроект №6311 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» спрямований на те, щоб зробити прозорими та справедливими умови оплати роботи насамперед працівників апарату суду, патронатної служби та держслужбовців.

Зокрема передбачено встановлення мінімального розміру посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби на рівні 20 відсотків від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, юрисдикція якого поширюється на територію одного або декількох районів, районів у містах, міст обласного значення.

У пояснювальній записці до законопроєкту акцентовано, що на сьогодні посадові оклади працівників органів судової влади є значно нижчими, ніж працівників інших гілок влади та приватного сектору, що спричинює масовий відтік кваліфікованих кадрів. Відтак, як зазначили у ВРП, мінімальний розмір посадового окладу не може бути менше двох розмірів ПМПО, встановленого законом. Із 1 грудня 2021 року це 4962 гривні, тобто менше ніж розмір мінімальної заробітної плати в країні.

Законопроєктом пропонується збільшити базовий розмір посадового окладу та подолати проблему із заохочувальними виплатами, розмір яких значно відрізнявся в судах та викликав жваве обговорення торік. Саме тому заохочувальні виплати буде скасовано.

На переконання авторів законопроєкту, це дасть змогу, зокрема, підвищити прозорість та справедливість нарахування заробітної плати, встановити її конкурентоспроможний рівень і запобігти відтоку досвідчених та кваліфікованих спеціалістів із судів, а також зможе усунути правову невизначеність у підходах до фінансування судової влади загалом.

ВРП наголошує, що проблема систематичного недофінансування судової системи потребує якнайшвидшого вирішення на законодавчому рівні.

Утім, проектом наразі пропонується запровадити такі зміни з 1.01.2023, тож на гідні заробітні плати працівникам апарату судів доведеться зачекати ще рік.

Як повідомляв «ЗіБ», законопроект підтримали на першому в 2022 році засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Проект схвалили також т.в.о. голови Державної судової адміністрації Олексій Сальніков та голова Ради суддів Богдан Моніч.

Закон і Бізнес