Закон і Бізнес


Анонс правових подій тижня 24 – 29 січня 2022 року


24.01.2022 09:23
2233

Цього тижня у КС відбудуться слухання щодо земельної реформи, РСУ роз’яснить порядок надання компенсацій суддям та працівникам апарату за доступ до державної таємниці, а ВША розповість лайфхаки щодо стягнень аліментів.


24 січня

У Львові обговорять проблеми обмеження Польщею кількості дозволів українським перевізникам. Дискусію організовують комітет Асоціації правників України з права міжнародної торгівлі та відділення АПУ у Львівській області спільно із Львівською Торгово-промисловою палатою та відповідною комісією Львівської обласної ради.

25 січня

Збереться на засідання Вища рада правосуддя. За його результатами один суддя має отримати подання про призначення на посаду, а 3 — піти у відставку. Крім того, Рада має визначитися із законністю рішення своїх попередників про звільнення 3 суддів Апеляційного суду м.Києва на підставі п.3 ч.6 ст.126 Конституції.

У Конституційному Суді розпочнуть слухання щодо земельної реформи. Йдеться про подання 48 народних депутатів щодо неконституційності закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», окремих положень Земельного кодексу (зі змінами, внесеними цим актом), а також подання 53 народних депутатів , яке також стосується відкриття ринку землі.

Вища школа адвокатури пропонує вебінар «Стягнення аліментів з іноземця, лайфхаки для адвокатів». Лектор розкаже про «підводні камені» стягнення аліментів поза межами України. Зокрема, про нормативні акти та шляхи стягнення стягнення аліментів з боржника, який проживає за кордоном, як та куди подавати позовну заяву.

27 січня

Засідатиме Вища рада правосуддя. Вона розгляне матеріали щодо внесення подання Президентові про призначення одного судді, а також про звільнення іншого на підставі п.3 ч.6 ст.126 Конституції.

У Конституційному Суді розпочнуть аналізувати конституційність постанови ВР «Про утворення та ліквідацію районів». Розгляд справи ініційований 49 народними депутатами, які вважають, що нова система адміністративно-територіального устрою не відповідає Конституції. Зокрема, і в частині забезпечення доступу до правосуддя.

Відбудеться вебінар «Відносини адвоката з клієнтами в аспекті дисциплінарної практики». Спікер Вищої школи адвокатури розкаже про особливості договірних відносин з клієнтом під час надання правової допомоги, а також як, не виходячи за межі Правил адвокатської етики, вирішити «гонорарні» питання.

У Вищій школі адвокатури запропонують вебінар «Договори з НСЗУ: новели та моніторинг». Йтиметься про підстави та порядок проведення автоматичного і документального моніторингу з боку Національної служби здоров’я, права та обов’язки надавача медичних послуг, а також застосування штрафних санкцій та підстави зупинення оплати коштів НСЗУ.

28 січня

Збереться на засідання Рада суддів. Члени РСУ серед іншого планують затвердити графік проведення засідань на 2022 рік, роз’яснити порядок надання компенсацій суддям та працівникам апарату за доступ до державної таємниці та відновити роботу робочої групи з розробки Правил професійної етики та поведінки учасників судочинства.

В Одесі проведуть семінар «Практичні питання оскарження рішень, дій та бездіяльності слідчого, дізнавача, прокурора». Навчання для слідчих суддів місцевих загальних судів організовує Одеське регіональне відділення Національної школи суддів.

Відбудеться онлайн-трансляція «Методи вирішення трудових спорів: переговори, медіація, суд». Лектори Вищої школи адвокатури проаналізують правове регулювання медіації та можливості її застосування як одного із видів альтернативного врегулювання трудових спорів.

29 січня

У Вищій школі адвокатури транслюватимуть вебінар «Призначення покарання: перехід теорії в практику». Йтиметься про поняття, мету та загальні засади призначення покарання, можливості призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. Також аналізуватиметься судова практика та огляд статистичних відомостей з цього питання.

Закон і Бізнес