Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №3/2022. Анонс публікацій


21.01.2022 13:55
2173

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №3 (1561), 22 - 28 січня 2022 р.


Адвокат, який не спить ночами через свого клієнта, — зразок відданості професії. Але інколи мовчання, необґрунтовані рішення та неявка на судові засідання — це все, на що доводиться розраховувати. Порятунок від такого захисту клієнти шукають у кваліфікаційно-дисциплінарних комісіях адвокатури. Плюнути в обличчя, залишити в депресії, не узгодити позицію: за що адвокатам зупиняють дію свідоцтва? Про це – читайте в матеріалі Вікторії Якуші «Прихисток від захисту».

Наша журналістка Юлія Бойко зустрілася з головою комітету з будівельного права що діє у складі Національної асоціації адвокатів України Олегом ПОВАЛЯЄВИМ, аби дізнатися про зміни, що відбуваються в цій галузі, та про перспективи чергових реформ, які нині проводить влада. Шукайте інтерв’ю на сторінках «ЗіБ».

Члени Вищої ради правосуддя вирішили не чекати перевірки ЕР та спробували повернутися до нагального питання — обрання нового голови. Якого висновку їм удалося дійти дізнавайтеся в матеріалі Олесі Багряної «Витримати напруження».

Звільнивши членів самоврядних органів адвокатури й нотаріату від обов’язку показувати статки, нардепи ламають голову над черговою аналогією — чи варто дозволити саморегулівній організації «господарників» роздавати ліцензії без звітності перед суспільством. До яких висновків дійшли народні обранці дізнавайтеся в матеріагі «Слизька стежинка НАЗК» Любові Золотої.

Коли держава не може забезпечити контроль від свого імені, ці функції частково може взяти на себе суспільство. Новий законопроект покликаний виховати в громадян свідоме ставлення до Правил дорожнього руху. Про новий спосіб боротьби з порушниками довідуйтеся в матеріалі Ганни Жовтоніжко «Сповіщувач не дрімає!».

У членів етичної ради виникли певні непорозуміння з останнім кандидатом на посаду члена Вищої ради правосуддя. Водночас претендент виявив неабияку наполегливість у відстоюванні власної позиції. Але чому на його думку іноземців з ЕР намагаються використати всліпу? Про це читайте в матеріалі «По справедливість до панів» Мирона Хомчука.

Укотре на горизонті з’явилася історія з прокурорським десантом. Велика палата Верховного Суду дійшла висновку про неможливість одночасно перебувати під дією двох присяг. Проте дехто продовжує намагатися знайти обхідний шлях до професії адвоката. Шукайте про це матеріал Вікторії Подоляки «Свідоцтво ні(до)чого не доведе» на сторінках «ЗіБ».

Відбулося перше у 2022 році засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики. І хоч організаційних питань виявилося стільки ж, скільки й запланованих до розгляду законопроектів, усе ж народні обранці встигли прийняти перші важливі рішення в новому році. Про ці та інші результати засідання дізнавайтеся в матеріалі «Шкідливі премії» Вікторії Якуші.

Тлумачення слів, небажаність вибачень і готовність до різкої критики. Усе це об’єднує спори, в яких свобода слова межує зі зневаженою гідністю. Те, на чиєму боці опиниться суд, залежить від контексту, лінгвістичних здібностей та професії позивача. Чому служителям Феміди, адвокатам і політикам захищати власну репутацію значно важче? Відповідь шукайте у статті Ніки Романової «Спочатку було слово».

Прогалини в Кримінальному процесуальному кодексі, особливо щодо методів досудового розслідування, обґрунтованості підозри, створюють для сторони захисту ризики нівелювання професії адвоката. Адже подекуди доводиться констатувати розбіжності в тлумаченні, а то й нівелювання прямих норм КПК слідчими суддями. Чи може слідчий суддя відмовити в перевірці обґрунтованості підозри розповідає СЕМЕН ХАНІН, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії «АМБЕР», к.е.н., заслужений юрист України, в матеріалі «Нерелевантні посилання».

Під час здійснення судочинства в цивільних справах, в яких наявний іноземний елемент, у суду може виникнути необхідність виконання процесуальних дій за межами території своєї держави. Це можливе лише шляхом звернення із судовим дорученням. Яких підводних каменів слід очікувати під час виконання таких доручень на території України розглядає АНАСТАСІЯ КЛЯН, юрист, адвокат GOLAW в матеріалі «Правосуддя без кордонів» на сторінках «ЗіБ».

Схоже, передбачення починають збуватися. Більше половини кадрів Бюро економічної безпеки — зі старої системи. Захисники б’ють на сполох, що в БЕБУ не беруть кмітливих ботаніків, а також аналізують інші тренди 2021 року. Чому БЕБУ не справджує надій адвокатури дізнавайтеся в матеріалі Юлії Бойко «Омріяна демілітаризація».

Частина адвокатів ставиться до обов’язку підвищувати кваліфікацію суто формально — набирає у відповідні строки мінімум залікових балів. Поряд із цим завзяття в навчанні деяких правників просто вражає. Так, адвокат з м.Славутича, лідер за кількістю залікових балів Владислав НІ присвятив навчанню 381 год. у 2020 році та 145 — у 2021-му. Про те, що мотивує юриста із 20-річним досвідом витрачати стільки часу на навчання й чи женеться таким чином адвокат за колегами в рейтингу, В.Ні розповів у інтерв’ю ЛАРИСІ ГРЕТЧЕНКО, керівник проектів і програм Вищої школи адвокатури. Шукайте матеріал на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес