Закон і Бізнес


Члени ВРП пішли у відставку через неконституційні обмеження статусу


Фото: НААУ

21.01.2022 10:09
3993

Представники адвокатури у ВРП Олексій Маловацький і Павло Гречківський подали у відставку з 26 січня 2022 року через незгоду з неконституційними обмеженнями статусу.


Як зауважили в Національній асоціації адвокатури України, таку рекомендацію адвокатам, обраним до ВРП з’їздом адвокатів у лютому 2019 року дала РАУ в серпні 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

Тоді Рада наголосила на дискримінаційності вимог до членів ВРП, встановлених у ході судової реформи, та обмеженнях незалежності статусу адвокатів – представників адвокатської спільноти.

Зокрема, РАУ звертала увагу на відсутність конституційних основ для формування Етичної ради з переважним правом голосу міжнародних експертів, а також обмеження  незалежності членів ВРП при прийнятті ними рішень у межах наданих їм повноважень.

Заяви були підтримані на засіданні ВРП у четвер, 20 січня 2022 року.

Нагадаємо, у серпні 2021 року Рада адвокатів України провела екстрене засідання, на якому в результаті обговорення змін до законодавства рекомендувала членам ВРП розглянути можливість скласти повноваження в зв’язку з неможливістю здійснювати діяльність.

А в жовтні 2021 року Пленум ВС звернувся з поданням до Конституційного Суду України щодо перевірки відповідності Конституції України (конституційності) відповідних змін (положень абзацу тринадцятого пункту 23-1 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя», абзаців першого (у частині повторного оцінювання членів Вищої ради правосуддя, які є суддями), шостого та одинадцятого пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 14 липня 2021 року № 1635-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя»).

Закон і Бізнес