Закон і Бізнес


НАЗК переконали депутатів у зловживаннях Кабміну щодо розподілу бюджету


18.01.2022 17:22
2274

Існує практика лобіювання інтересів окремих громадських організацій через зміни законодавства, аби встановити, що вони поза конкурсним порядком, поза межами будь-яких регуляторних вимог можуть отримувати кошти з бюджету.


18 січня у рамках засідання Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, розглядаючи ініціативу щодо внесення змін до Бюджетного кодексу (№6062), парламентарі звернули увагу на корупціогенний фактор, що міститься в діючій нормі БК.

Слово надали представнику Національного агентства з питань запобігання корупції Дар'ї Софіній: «Питання, яке нас дуже бентежить, це зміна порядку визначення одержувача бюджетних коштів за окремими бюджетними програмами. Чинна норма урегульовує даний порядок на рівні постанови Кабміну. Саме постанова має визначати критерії залучення одержувача і підстави передачі йому коштів».

Д.Софіна пояснила, що під одержувачем мається на увазі будь-яка громадська організація (ГО), установа чи суб’єкт господарювання, що діють в логіці бюджетної програми: «З нашого досвіду існує практика лобіювання інтересів окремих ГО через зміни законодавства, аби встановити, що вони поза конкурсним порядком, поза межами будь-яких регуляторних вимог можуть отримувати кошти з бюджету. Зокрема, це ГО, що займаються підтримкою осіб з інвалідністю. На нашу думку така норма є неприйнятною. На рівні БК має бути визначено вичерпний чіткий порядок, яким має керуватися розпорядник бюджетних коштів, передаючи їх тим чи іншим бенефіціарам».

Ідеться про ч.7. ст.20 БК, за якою Кабмін може визначати конкретних одержувачів коштів, якщо завдання бюджетної програми можуть бути виконані виключно ними.

«Це величезна дискреція, яка дозволяє Кабміну будь-коли сказати, що виключно цей одержувач коштів може виконати дані завдання, тому ніяких конкурсних чи інших процедур у визначенні отримувача ми не пропонуємо», - переймався заступник голови НАЗК Іван Пресняков.

Урешті комітет назвав дану норму такою, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Закон і Бізнес