Закон і Бізнес


Суд знайшов порушення у процедурі запровадження карантину в Україні


11.01.2022 11:49
8709

Суд визнав незаконним впровадження карантину в Україні та відсторонення невакцинованих від роботи, вказавши на порушення норм Конституції.


Іллічівський міський суд Одеської області у справі№501/4438/21 задовольнив вимоги позивача про визнання усунення від роботи незаконним, передає «Закон і Бізнес» із посиланням на телеграм-канал керуючого партнера АО «CREDENCE» Василя Фаринника.

Вказаний суд першої інстанції дійшов таких висновків:

- держава ввела карантин з порушенням порядку

«для запровадження карантину в Україні мало самого по собі рішення Кабміну, потрібні відповідний указ Президента, подання Головного санітарного лікаря та звернення МОЗ України». За відсутності всіх вищевказаних етапів постанова Кабміну незаконна, а її виконання є порушенням норм ст.60 Конституції України.

- застосування медичних препаратів від коронавірусної хвороби, з урахуванням положень ст. 28 Конституції України, може бути виключно добровільним та будь-які примусові заходи незаконні. Цю позицію аргументвали тим, що такі препарати перебувають у стадії клінічного випробування.

- законом (а не підзаконними нормативними актами) не встановлено порядок усунення працівників від роботи у разі відсутності обов'язкової вакцинації від COVID-19, відповідно усунення здійснюється незаконно

- будь-яку підставу, зазначену працівником причиною відмови від вакцинації, можна вважати обґрунтованою. На думку суду, законом передбачено недопуск до роботи лише у разі необґрунтованої відмови, при цьому зміст поняття «необґрунтованого» не розкривається.

Як вказує Василь Фаринник, позиції цього рішення перекликаються з рекомендаціями резолюції ПАРЄ №2361.

Закон і Бізнес