Закон і Бізнес


Прокурор не довів, що гонорар адвоката був хабарем


10.01.2022 10:08
5340

Суд виправдав адвоката, який нібито запропонував клієнту передати судді хабар у розмірі $6000.


Такий вирок виніс Шевченківський райсуд Чернівців 22 грудня 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

За матеріалами справи, адвокат нібито запропонував підзахисному надати через нього судді Новоселицького районного суду Чернівецької області $6000, щоб чоловіка не притягували до відповідальності через знайдений у результаті обшуку помешкання пакетик з марихуаною. При цьому свої послуги адвокат начебто оцінив у $1000. Та, на думку слідчих, захисник  не планував передавати судді ці гроші, а хотів залишити все собі, врятувавши клієнта від в’язниці.

Слідство наголошувало, що чоловіка, у якого знайшли канабіс, за кілька місяців до цього засудили до умовного  покарання, а обшук був проведений у період іспитового терміну. Тож остерігаючись потрапити за грати, клієнт передав гроші адвокату.

Сам адвокат свою провину не визнав. Він пояснив, що всі передані $7000 доларів були його гонораром. За словами захисника, між ним та клієнтом було підписано договір на $1000, а після ознайомлення з матеріалами справи –  додаток ще на $6000. Цей додатковий договір надано суду.

Та колишній підзахисний адвоката підписання додатку заперечував. Втім, почеркознавча експертиза документа не проводилась.

Сам суддя, котрий розглядає справу, розповів, що захисник приходив до нього тільки щоб з’ясувати деякі процесуальні питання. А секретар судового засідання підтвердила, що адвокат з’являвся, щоб ознайомитися зі справою.

На думку суду, договір та додаток до нього свідчать про те, що між обвинувачуваним та потерпілим мали місце саме договірні відносини з приводу захисту, а про винагороду судді не йшлося. Так само суд оцінив і аудіо- та відеозаписи, переглянуті у судовому засіданні. Та ніяких цитат у вироку не наводиться.

Крім того, суд також звернув увагу на  численні процесуальні порушення, через які більшість що доказів визнали недопустимими. Тож адвоката могли виправдати вже навіть із цих причин.

Суд зауважив, що справу без поважних причин зволікали передати за підслідністю. Прокурор вніс відомості до ЄРДР у лютому 2021 року. Але злочини, інкриміновані адвокатові, віднесено до підслідності поліції. Наступного дня начальник відділу обласної прокуратури виніс постанову, що справа підслідна слідчому управлінню обласної поліції.

Прокурора зобов’язали невідкладно направити матеріали до слідчих органів Національної поліції. Але він зробив це через понад два місяці — тільки після проведення всіх ключових слідчих дій, передачі грошей і затримання адвоката.

Оскільки розслідування вели неуповноважені особи, суд визнав недопустимими всі слідчі, негласні (слідчі) розшукові дії, процесуальні дії та рішення у ці два місяці.

Результати НСРД суд визнав недопустимими доказами, оскільки особу залучили до конфіденційного співробітництва з порушеннями. Постанову про це виніс прокурор, хоча право на це має лише слідчий.

До того ж, мало місце порушення правила територіальної підсудності при розгляді клопотань. Ухвали-дозволи на проведення НСРД чомусь давав Апеляційний суд Івано-Франківської області, а не Чернівецької. У цій справі не було обставин, що дозволяли розглядати клопотання  про надання дозволу на НСРД  слідчим суддею поза межами територіальної юрисдикції органу досудового розслідування Тому ухвали на НСРД суд теж визнав недопустимими доказами.

Зазначимо, що справа колишнього клієнта адвоката все ще слухається в суді.

Закон і Бізнес