Закон і Бізнес


За побиття адвоката і перешкоджання його діяльності поліцейським оголошено про підозру


Фото: Державне бюро розслідувань

05.01.2022 14:38
3847

За побиття адвоката та перешкоджання його законній діяльності чотирьом працівникам київської поліції повідомили про підозру. Їм може загрожувати до 8 років позбавлення волі.


Про це повідомила Рада адвокатів Київської області, передає «Закон і Бізнес».

За матеріалами слідства, ще у липні 2020 року адвокат став випадковим свідком затримання поліцейськими подружжя через підозру у зберіганні наркотиків. Він запропонував правову допомогу та усно уклав з чоловіком та жінкою відповідну угоду. Одразу після цього правник надав адвокатське посвідчення та висунув правоохоронцям законну вимогу зняти з його підзахисних кайданки, але поліцейські відмовились.

Після прибуття слідчо-оперативної групи Святошинського управління поліції інспекторка відділу дізнання не допустила захисника до місця проведення огляду події та наказала його покинути. Також вона заборонила фіксувати слідчі дії на мобільний телефон, ігноруючи законні вимоги адвоката і затриманого.

У свою чергу патрульні виконували вказівки інспектора. Вони відштовхували правника під час спроб підійти до свого підзахисного, вибили з його рук телефон, повалили на землю та завдали декілька ударів по тулубу.

Після того правоохоронці надягли на адвоката кайданки та доставили до відділу поліції.

Зазначається, що інспектор відділу дізнання підозрюється у втручанні в діяльність захисника з використанням свого службового становища (ч. 2 ст. 397 КК України), двоє патрульних - у перевищенні влади, що супроводжувалось насильством (ч. 2 ст. 365 КК України), а одному інспектору патрульної поліції інкримінуються обидві вищезгадані статті.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Закон і Бізнес