Закон і Бізнес


Нотаріусам дали доступ до ЄДДР


.

17.11.2021 16:46
3119

Нотаріуси отримали право доступу до Єдиного державного демографічного реєстру.


Відповідний Закон № 1708-IX «Про внесення змін до деяких Законів України щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру» Верховна Рада прийняла сьогодні, 17 листопада 2021 року, 294 голосами народних депутатів, передає «Закон і Бізнес».

Законом передбачається включити нотаріусів до переліку уповноважених суб’єктів, визначених частиною першою статті 2 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», та уточнити мету використання нотаріусами даних держаних реєстрів шляхом внесення відповідних змін до частини другої статті 461 Закону України «Про нотаріат».

Передбачається, що завдяки доступу до ЄДДР нотаріуси зможуть отримувати відомості або інші персональні дані про особу, що містяться у Реєстрі та надаються нотаріусу під час вчинення ним нотаріальних дій. При цьому, доступ до Реєстру для них буде безкоштовним.

Також нотаріуси України для перевірки даних про особу, матимуть доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України.

Закон і Бізнес