Закон і Бізнес


В Україні можуть систематизувати судові процеси над військовими злочинцями


.

27.10.2021 17:12
1934

Українці мають знати про тих, хто здійснює злочини проти держави, вбивають мирних громадян, зазіхають на майно фізичних осіб і майно держави на тимчасово окупованих територіях. Для цього потрібно систематизувати перелік справ, які стосуються військових злочинів і злочинів проти людства.


Про це заявив голова Ради суддів України Богдан Моніч під час онлайн-дискусії «Висвітлення судових справ в умовах збройного конфлікту в Україні: публічність заради справедливості» 25 жовтня 2021 року, передає «Закон і Бізнес» із посиланням на прес-службу РСУ.

«В перші роки збройного конфлікту Рада суддів України зосередилася на організації судочинства на прифронтових територіях загалом. Тоді на перше місце виходило перенесення судів, переведення суддів та працівників апарату, облаштування приміщень судів і створення більш-менш нормальних умов для проживання суддів та працівників апарату. Тепер, коли їхня робота налагоджена, ми чітко усвідомлюємо, що у суспільства недостатньо інформації про судові процеси над військовими злочинцями на прифронтових територіях і ми маємо це виправляти», - сказав Богдан Моніч.

На його думку, окрім організаційних питань щодо висвітлення судових процесів в умовах збройного конфлікту, зацікавленим сторонам потрібно продумати методику систематизування таких процесів, продумати пошуковий алгоритм, який би міг на запити журналістів і громадськості видавати перелік справ, які стосуються військових злочинів і злочинів проти людства. Б.Моніч припустив, що «це міг би бути окремий пошуковик, а можливо додаток до Єдиного державного реєстру судових рішень, але з посиланням на відповідні статті Кримінального кодексу України».

Він додав, що не знає, чи постануть перед судом на кшталт Нюрнберзького процесу люди, які здійснюють злочини проти держави, вбивають мирних громадян, зазіхають на майно фізичних осіб і майно держави на тимчасово окупованих територіях. Але українці однозначно мають знати про тих, хто здійснював ці злочини, мають говорити свідки, документи і судові рішення.

Голова Ради суддів України також зазначив, що за результатами реалізації проекту РСУ може імплементувати його напрацювання і у діяльність органів судової гілки влади.

Закон і Бізнес