Закон і Бізнес


Суддя КС пояснив ставлення до українських судів Твітером Трампа


.

30.09.2021 17:37
2733

Суди інколи підміняють парламент, і не завжди читають Конституцію буквально. Спробуйте читати її дослівно, і ви зрозумієте, що тоді неписаних прав людини у ній не буде.


Чому не варто читати Конституцію дослівно – розповів суддя Конституційного Суду України Василь Лемак під час Х Щорічного судового форуму Асоціації правників України «Незалежна судова влада - фундамент держави в умовах турбулентності», що цими днями проходить в Києві, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

«Нам постійно закидають: чому ви виходите за межі Конституції? А я відповідаю: чому тоді ви не читаєте Конституцію так як там записано? Політики постійно говорять одними і тими ж словами. Українських політиків я не буду наводити у якості прикладу, адже це не з руки діючому судді. Але, наприклад, улюблена тема колишнього президента США Дональда Трампа у Твітері – це верховний суд», - зазначив суддя.

Як відомо, роль конституційного суду в Америці виконує саме верховний суд. Тож В.Лемак розповів, що Твітер Трампа наглядно ілюструє як той «неправильно читає конституцію», «як він помиляється».

«Суди інколи підміняють парламент, і не завжди читають Конституцію буквально. Спробуйте читати її дослівно, і ви зрозумієте, що тоді неписаних прав людини у ній не буде. Але ж при цьому Конституція гарантує не тільки писані права, а і ті, які у ній не записані, але які можуть бути виведені. Наприклад, «із свободи і гідності людини». І завдання розкрити ці принципи Конституції покладене саме на суди», - звернувся В.Лемак до правників.

Закон і Бізнес