Закон і Бізнес


В РСУ озвучили мету оптимізації системи судів


Голова РСУ Богдан Моніч на засіданні круглого столу «Оптимізація системи судів в Україні на шляху до 2022: перші результати та наступні кроки".

01.09.2021 15:40
3365

Суддям необхідно розглядати 500-700 справ на рік для оптимізації судової системи. Такі показники визначені методикою, розробленою для визначення нової мережі окружних судів України.


Такі показники, за якими визначатимуть нову мережу окружних судів, озвучив голова Ради суддів Богдан Моніч на засіданні круглого столу 31 серпня, передає «Закон і Бізнес».

Представники державних органів влади України та міжнародні експерти підбили перші підсумки проекту з оптимізації мережі судів в Україні.

«Мета оптимізації – привести навантаження на суди і суддів до середнього показника 500-700 справ у рік на суддю», - висловився Богдан Моніч.

Також Голова РСУ зауважив, що у такої оптимізації можуть бути противники навіть серед суддів.

«Якщо у нас є суди, де судді розглядають 190 справ на рік, то розглядати 700 справ їм не дуже хочеться. І це не тому, що суддя поганий, це звичайний людський фактор», - сказав Богдан Моніч.

Він сподівається, що створивши нову систему місцевих окружних судів за цією методикою можна буде вирішити проблему звільнення працівників апарату суду через низьку заробітну плату, оскільки це зменшить витрати з бюджету на чисельні малоефективні окружні судові інстанції.

Закон і Бізнес