Закон і Бізнес


Вето на Закон про запуск ВККС: що хоче Президент

... і чому ВР може його не підтримати


Фото: УНІАН

09.07.2021 08:59
5486

Глава держави повернув до ВР закон щодо запуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На його думку, голоси міжнародних експертів у складі конкурсної комісії мають важити більше, а закон у нинішньому вигляді породжує невизначеність.


Як зазначав «ЗіБ», під час прийняття  законопроекту №3711-д у другому читанні народні депутати проголосували за дві взаємовиключні норми, що визначають порядок прийняття рішень першим складом конкурсної комісії (див. «Конкурс до конкурсної», №26—27).

Не допомогло й «техніко-юридичне доопрацювання»: в Апараті ВР включили до п.50 розд.XII «Прикінцеві та перехідні положення» одразу три абзаци щодо процедури голосування. Так, один говорить, що рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 3 члени конкурсної комісії, принаймні два з яких — іноземні експерти. Наступний говорить, що може бути достатньо і 3 голосів, якщо двоє з них — іноземці, а голоси поділилися навпіл. Нарешті абз.20 знову уточнює, що все ж має бути принаймні 4 «за», причому по двоє іноземних та українських членів.

Президент вважає, що думка української сторони не так важлива, тому пропонує абз.20 прибрати із тексту. Щоправда, це не позбавляє закон правової невизначеності, яка стала одним з аргументів його повернення до парламенту. Адже і надалі конкуруватимуть абзаци 17 та 18.

З одного боку, якщо голоси поділяться навпіл, то матимемо 3 на 3. А абз.17 вимагає 4 голосів для прийняття рішення. З іншого — ніде не сказано, що член КК має голосувати тільки «за» чи «проти». Урешті-решт, він може утриматися або вийти із чату і тоді не буде «навпіл».

Втім, є й плюси у президентських пропозицій. Так,на Банковій дочиталися, що вся процедура може загальмувати через відсутність голови Вищої ради правосуддя. Тому запропонували додати по тексту посилання на «особу, яка виконує його обов’язки».

Крім того, глава держави наполягає на тому, аби унеможливити пряме залучення «грантоїдів» до роботи КК в якості експертів.  Президент уважає, що достатньо буде просто дозволити залучати помічників та перекладачів — за гроші тих самих міжнародних організацій. Але — без жодних повноважень щодо доступу до всіх документів та інформації.

Також у пропозиціях звертається увага на той факт, що в законі не забезпечено принцип, за яким у складі ВККС має бути не менше половини суддів. Адже комісія була б повноважною у складі 11 членів без уточнення щодо «якості» членів. Тому Президент вважає, що слід обумовити, що почати роботу ВККС зможе, якщо із 11 членів мінімум 6 будуть суддями або суддями у відставці.

Втім, бракує вимоги до списку кандидатів, який формуватиме КК, аби в ньому також було дотримано пропорцію. Наприклад, аби у списку кількість суддів співвідносилася із кількістю посад, які вони повинні обійняти (тобто — не менше 16 претендентів). Інакше КК може включити до нього тільки 8 суддів, і у голови ВРП не буде фактично вибору.

Наразі пропозиції направлені до правового комітету, який в екстреному порядку має висловити свою позицію. Адже до кінця поточної сесії залишився один пленарний тиждень. Утім, пропоновані уточнення можуть перешкодити закону набрати необхідну кількість голосів. Бо тепер його можуть не підтримати фракції, які розраховували впливати на конкурс через грантові організації.

Закон і Бізнес