Закон і Бізнес


У Генпрокурора згадали про цивільну конфіскацію


.

24.06.2021 14:27
2866

Інститут цивільної конфіскації був запроваджений в Україні понад півтора роки тому, але його реалізація наразі фактично відсутня. За наявності 1,6 тис. кримінальних проваджень за активами, було подано лише 2 позови на суму 8,2 млн грн.


Про проблеми реалізації інституту визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави говорили керівники правоохоронних органів на спільній нараді з Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою, передає «Закон і Бізнес».

«Він (інститут цивільної конфіскації – прим. Ред.) має стати не декларативним, а використовуватися як дієвий спосіб наповнення державного бюджету. Серед очевидних переваг цивільної конфіскації – те, що вона не залежить від обвинувального вироку, - зауважила І.Венедіктова. - Визначальним фактором є різниця між вартістю набутих активів і законними доходами осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка має перевищувати мільйон гривень».

На сьогодні у кримінальних провадженнях стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відомості щодо можливого набуття ними необґрунтованих активів достатньо не досліджуються, а відповідна інформація до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не надається. Разом з тим, позови про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави подаються саме прокурорами САП, які й забезпечують представництво інтересів держави в суді у цій категорії справ.

«Від усіх правоохоронців та органів державної влади я вимагаю невідкладного налагодження тісної дієвої співпраці задля забезпечення ефективної реалізації механізму цивільної конфіскації. Два позови аж ніяк не можуть свідчити про ефективність такої роботи», – резюмувала Генпрокурор.

Закон і Бізнес