Закон і Бізнес


Оновлено умови отримання житлових субсидій


.

20.05.2021 13:09
2663

Кабінет Міністрів України відкоригував умови призначення житлової субсидії. Зокрема, в частині суми коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на її отримання.


Відповідну постанову ухвалив Кабмін під час останнього засідання, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на Урядовий портал.

Чиновники розраховують, що ухвалена постанова дозволить призначити субсидію на наступний період для понад 2,5 млн домогосподарств автоматично, без особистого звернення, а 15 %, тобто 460 тис. домогосподарств, необхідно буде оновити документи для її отримання.

Зокрема рішенням Уряду передбачено:

- не враховувати доходи від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДФС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів;

- збільшити до 100 тис. грн суму коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на отримання житлової субсидії (наразі це 25 прожиткових мінімумів, або 56 750 гривень);

- не враховувати житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (переважно це приватизація житла), а також ті, які знаходяться в сільській місцевості (в основному це спадщина).

Домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі прийматиметься органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну. Це дані, встановлені за результатами проведеної верифікації щодо одержувачів житлових субсидій, а саме інформація про наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше.

Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень. Звернутися доведеться громадянам лише щодо домогосподарств, яким житлова субсидія:

- надавалася у грошовій безготівковій формі - необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі;

- була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи) - необхідно підтвердити місце фактичного проживання;

- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації - необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації.

Закон і Бізнес