Закон і Бізнес


Нова доктрина


№14 (1520) 03.04—09.04.2021
8017

Конституційний Суд має виносити рішення, які об’єднують суспільство. Це може відновити довіру до цієї інституції. Як і менші заробітні плати самих суддів.


Таку нову доктрину проголосив новообраний суддя КС Віктор Кичун. Як приклад рішень, що мають об’єднати суспільство, він назвав провадження щодо закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яке перебуває на розгляді в КС. «Щоб показати згуртованість, щоб не було груп інтересів, щоб показати, що ми всі представники в КС від українського народу», — заявив суддя РБК-Україна.

Щоправда, він не уточнив, яке ж рішення з мовного питання згуртує суспільство, а також як реалізувати таку нову доктрину з огляду на наявні конституційні гарантії. Утім, нинішній склад Суду певною мірою дотримується такої доктрини, тривалий час не приймаючи рішення, наприклад щодо люстраційного закону, або, навпаки, оперативно реагуючи на запит про дострокові парламентські вибори.

Ще один момент, який, за словами В.Кичуна, породжує неприязнь людей до КС — це «необґрунтовано висока» зарплата суддів. У середньому вона становить близько 300 тис. грн. на місяць. «Це, знаєте, теж є додатковим елементом ненависті до суддів КС, що вони, мовляв, отримують величезні зарплати, а виносять такі сумнівні рішення», — додав новообраний.

Закон і Бізнес