Закон і Бізнес


Петиція про скасування адвокатської монополії провалилася


23.03.2021 08:56
5380

Розміщена на сайті Президента України петиція про скасування адвокатської монополії в Україні провалилася. За відведені 90 днів з необхідних 25 тис. голосів вдалося назбирати трохи більше чотирьох сотень підписів (менше 2%).


Строк на підписання петиції спливає сьогодні, передає «Закон і Бізнес».

Автор ініціативи вважає, що адвокатська монополія порушує право обирати особу, яка буде представляти, захищати її інтереси і держава не має права втручатися у дані взаємовідносини та нав'язувати обмежену кількість представників, чиї послуги часто ще і можуть коштувати в декілька разів дорожче.

Нагадаємо, так звана адвокатська монополія полягає в тому, що згідно з чинною редакцією ст. 131-2 Конституції виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Водночас, Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Закон і Бізнес