Закон і Бізнес


Суддю з Дніпра звільнили за свавілля


.

17.02.2021 08:55
7888

Допущені суддею Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Ігорем Литвиненком грубі порушення закону підривають суспільну довіру до суду та є несумісними зі статусом судді.


На підставі такого висновку дисциплінарної палати Вища рада правосуддя звільнила служителя Феміди «за вчинення істотного дисциплінарного проступку», повідомили виданню «Закон і Бізнес» у ВРП.

У відомстві нагадали, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати від 29 липня 2020 року № 2299/3дп/15-20 суддю було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього стягнення у виді подання про звільнення з посади судді. Це рішення Рада залишила без змін.

У рішенні ДП, зокрема, зазначається, що при розгляді низки справ І.Литвиненко продемонстрував суддівське свавілля, оскільки є очевидною незаконність висновків судді та односторонність тлумачення ним законодавства. Внаслідок грубої недбалості суддя під час розгляду певних справ допустив порушення.

Встановлені обставини дають підстави для висновку, що допущені порушення щодо розгляду справ у не передбачений законодавством спосіб та постановлення не передбачених законодавством рішень свідчать про наявність у діях судді складу дисциплінарного проступку, відповідальність за який передбачена пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Також, на думку ВРП, допущені суддею грубі порушення закону підривають суспільну довіру до суду та є несумісними зі статусом судді.

Закон і Бізнес