Закон і Бізнес


Техогляд приватних авто лагідно повернуть у 2022 році


.

26.01.2021 13:07
3332

Дотримання транспортних технічних вимог і контролю є важливими. Але це має бути лагідно, щоби не викликати негативну реакцію і спротиву населення. Тому що багато хто згадує Державтоінспекцію, коли там були суцільні черги і за якусь гривню все це продавалося.


Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій в інтерв’ю РБК-Україна, передає «Закон і Бізнес».

Відповідаючи на запитання про перспективи запровадження ТО з 2022 року, він висловив переконання, що техогляд для транспортних засобів має бути. «Для цього нам треба ухвалити законопроект. Були пропозиції ввести його поступово, з перехідними положеннями, щоби не загострювати суспільні настрої. Наприклад, починати з переобладнаних автівок, які вперше ввозять, вони все одно проходять сертифікацію. Особливої різниці немає – техогляд чи сертифікація, якщо мова йде про раз на два роки, то в них ще є запас часу. Тому була логіка і алгоритм, в якій редакції пропонується його ухвалити».

Потребу повернення технічного огляду чиновник пояснив тим, що це є однією з основних вимог у імплементаційних документах по ЄС. «Це майже 20% від наших зобов'язань у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС, адже це насамперед стосується екологічних норм», - зауважив він.

Також В.Криклій нагадав про відповідальність власника чи користувача автівки, якщо будуть виявлені якісь несправності, а він їх не владнав і через це потрапив у дорожньо-транспорту пригоду. «У деяких країнах за це навіть передбачена кримінальна відповідальність, тому що людина фактично ризикує не лише власним життям і здоров'ям, а й інших», - нагадав міністр.

Закон і Бізнес