Закон і Бізнес


Кому не спишуть податковий борг роз’яснили в ДПС


22.12.2020 15:54
2287

Списанню підлягає податковий борг сукупний розмір якого не перевищує 3 060 гривень. Проте ця норма поширюється не на усі категорії платників податків.


Про це йдеться в роз’ясненні Головного управління ДПС у Запорізькій області, повідомляє «Закон і Бізнес».

10.12.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № № 1072-ІХ, яким регулюються питання податкового боргу, а саме:

підлягає списанню податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня), сукупний розмір якого за усіма податками і зборами станом на 01.11.2020 року не перевищує 3 060 гривень та залишився несплаченим на дату списання такого боргу.   

Таке списання поширюється на усі категорії платників податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів.

Заява платниками податків не подається, оскільки списання боргу здійснюється одноразово та одночасно усім платникам податків, які відповідають вимогам Закону №1072.

У ГУ ДПС у Запорізькій області звернули увагу, що заборгованість зі сплати єдиного внеску не підпадає під списання згідно зазначеної норми.

А у ГУ ДПС у Вінницькій області уточнили, що дана норма не застосовується  щодо:

великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу;

—   осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

—   осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

—   банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

—   осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

—   осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Закон і Бізнес