Закон і Бізнес


У судах вже немає грошей і на e-mail — ДСАУ


10.12.2020 14:02
15024

Наявних в судах асигнувань не вистачає щоб укласти на всі місяці 2020 року договори щодо супроводження автоматизованої системи діловодства суду на загальну суму близько 10 млн. гривень.


В результаті, адміністратор цієї системи, ДП «Інформаційні судові системи», позбавлене можливості розрахуватись зі своїми боргами перед Укртелекомом, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на прес-служба Державної судової адміністрації України.

Крім того, ДП «Інформаційні судові системи» нічим виплачувати заробітну плату працівникам, гасити інші борги на суму неукладених судами договорів.

У ДСАУ пояснили, що це фактично означає:

з жовтня місяця у підприємства заблоковані рахунки. Відтак, його діяльність фактично паралізована;

зниження для судів швидкості Інтернет-зв’язку та виникнення загрози повного його відключення. А це — автоматичне не виконання вимог закону щодо відправки судових рішень до Реєстру; неможливість відправки та отримання електронної кореспонденції; неможливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції;

не виплата (затримка виплати) заробітної плати працівникам підприємства; звільнення спеціалістів, що супроводжують спеціалізоване програмне забезпечення;

збитки підприємства на суму неукладених судами договорів. Адже підприємство, незважаючи на відсутність договорів, не призупиняє надання послуг по супроводженню програмного продукту та несе у зв’язку з цим відповідні витрати.

Щоб покрити відповідну суму збитків, підприємство буде змушене в наступному році збільшити вартість послуг для судів. Натомість, таке здорожчення вартості послуг не враховано в бюджеті наступного року. Таким чином, цьогорічний фінансовий розрив підприємства в сумі 10 млн має всі «шанси» подвоїтись наступного 2021 року. Але вже зараз очевидно — діяльність підприємства під загрозою зупинення.

«Незабезпечення судів в наступному році асигнуваннями на поточні витрати загрожує зупиненням роботи автоматизованої системи діловодства суду, не кажучи вже про запровадження ЄСІТС. На неї коштів в проекті бюджету немає взагалі»,  — підсумували в ДСАУ.

Закон і Бізнес