Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N47/2020. Анонс публікацій


Закон и Бизнес N47/2020

23.11.2020 11:19
2417

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N47 (1501). 21 — 27 листопада 2020 року.


Конституційна криза опинилася на паузі: парламент не поспішає визначитися з долею або Конституційного Суду, або Національного агентства із запобігання корупції. Натомість міжнародні органи продовжують висловлювати свої позиції. Про це читайте в матеріалі «Криза на паузі».  

Нардепи вигадали ще один спосіб боротьби з пияками за кермом. Поліцейським планують надати право вночі та у вихідні зупиняти водіїв задля профілактики. Ще одним подарунком для правоохоронців може стати реєстр ДНК громадян та людських останків. Які повноваження поліції погодилися розширити нардепи дізнавайтеся в статті «Патруль вихідного дня».

Уже 8 років адвокатське самоврядування вирішує нагальні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю. Цього разу правники обговорювали недосконалість ордера та можливості відмови від клієнта. Як найближчим часом зміниться адвокатський ордер і бюджетна дисципліна розповідає матеріал «Підсумки без урочистостей».

Українська адвокатура є прикладом удалої реформи інституту правосуддя. Про те, як удалося здобути репутацію на міжнародній арені, та про позитивний досвід співпраці з іноземними організаціями в інтерв’ю «ЗіБ» розповів голова комітету Національної асоціації адвокатів України з міжнародних зв’язків Іван ГРЕЧКІВСЬКИЙ в матеріалі «За кордоном поважають наших адвокатів, негативні стереотипи на це не впливають».  

Під час чергового форуму Асоціації правників України його учасники поділилися досвідом порятунку клієнтів від екстрадиції та депортації. Торкнулися й участі Національного антикорупційного бюро в цивільно-правових відносинах, що, на думку юристів, порушує конвенційні гарантії. Де адвокатові платять €70000, та як «витягнути» клієнта з бази Інтерполу читайте в статті «Червона картка від Євросуду».

Три роки тому двоє підприємців вирішили смажити й фасувати горішки й купили будівлі, щоб займатися бізнесом. Але одного разу виявили, що їхнє майно під арештом. Імовірно, відомий виробник колись там виготовляв снеки для так званої ДНР. Про те як законник мало не втратив роботу через необачний арешт приміщень, бо там колись, імовірно, фінансували терроризм розповідає матеріал «Чипсові злочини».

Модні журнали радять жінкам розслаблятись і не обтяжувати себе обов’язками, які можуть виконати інші. Служителька Феміди, схоже, прислухалася до порад фахівців, але дисциплінарний орган її позиції не зрозумів. Чи повинен дотримуватися трудового розпорядку законник без повноважень і хто відповідає за внесення рішень до ЄДРСР? Відповідь на запитання знайтете в матеріалі «Відтінки ліні».

Галицький районний суд м.Львова звернувся до міністра юстиції та профільного парламентського комітету із пропозицією щодо внесення змін до законодавства, які б покращили стан виконання судових рішень. Адже це дозволить поповнити державний бюджет. Досвідом як домогтися виконання постанов про притягнення до відповідальності за порушення митних правил ділиться голова Галицького районного суду м.Львова ІРИНА ВОЛОСКО в статті «Мільйони на папері».

Для кваліфікації хуліганства за ознакою особливої зухвалості достатньо лише факту заподіяння легких тілесних ушкоджень потерпілому. Більше подробиць дізнавайтеся в матеріалі «Помста за зауваження».

Будь-які види порушень митних правил є явищами шкідливими. Водночас надзвичайно важливо, щоб боротьба з ними була пропорційною та велася за допомогою таких інструментів, які б не призводили до тотального домінування державного примусу над правами людини. А із цим, як убачається, є певна проблема…  Як конституційна скарга може допомогти захисту в справах про порушення митних правил розповідає партнер Юридичної компанії «АКСЕЛО», адвокат, к.ю.н ОЛЕГ ЛУЦІВ в матеріалі «Тягар несумірних стягнень».  

Народні депутати перейнялися впровадженням нового фундаментального інституту доказування — геномної інформації. Хоча це і має певну актуальність в Україні, проте з огляду на зміст законодавчої ініціативи потребує більш виваженого та якісного підходу до його врегулювання. Тему розкриває партнер АО «Барристерс», адвокат КОНСТАНТИН ГЛОБА у матеріалі «Геном «у законі», або як формальне зберігання біоматеріалу може порушити право на повагу до приватного життя».

Попри рік, що минув із дня набрання чинності Кодексом з процедур банкрутства, і спроби законодавця виправити наявні в ньому помилки, кодифікований акт усе ще залишається для правозастосовних органів справжньою головоломкою. Особливо коли йдеться про споживче банкрутство. Наспіх написаний «низькосортний» правовий акт створює чималі труднощі для громадян у захисті ними своїх прав. Це стосується не тільки боржника, а й кредитора. Цій темі присвячений матеріал судді Північного апеляційного господарського суду, д.ю.н., професора БОРИСА ПОЛЯКОВА та юриста РОДІОНА ПОЛЯКОВА «Кит і кіт, або Колізії споживчого кредитування».  

За кусючих собак та порушення Правил дорожнього руху інколи доводиться не просто відповідати, а платити непомірно великі суми компенсації. Які бувають джерела підвищеної небезпеки та як оформлювати позов через заподіяну ними шкоду? Відповіді шукайте в матеріалі «Який собака вас укусив?».  

Правильне оформлення трудових відносин — справа не тільки репутаційна. Як кадровикам та бухгалтерам не припуститися помилок, що при звільненні можуть обернутися штрафами та програшами в суді – інформує стаття «Оформлення трудових відносин: вчимося на чужих помилках».  

Закон і Бізнес